Spitalul Clinic Colentina din București realizează un studiu care evidențiează rolul proteinei S la bolnavii grav de COVID-19. Prof.dr. Cristian Băicuş, șeful Secţiei Medicale II Colentina, a explicat că deocamdată “am reușit să dovedim faptul că, pacienții cu cât sunt mai gravi, au proteina S mai scăzută”.
“Întrebarea este dacă proteina S scade din cauza infecției și a procesului de tromboză, se poate întâmpla și asta, sau e invers, pentru că au proteina S scăzută, poate congenital, din cauza asta se produc trombozele. Asta vrem să arătăm acum, neavând un nivel bazal la acești pacienți de proteină S, vom încerca să îi convingem să revină la spital, să le dozăm din nou proteina S. Dacă ea acum va fi normală, probabil că ea a fost scăzută din cauza bolii. Dacă e în continuare scăzută, înseamnă că proteina S a fost scăzută congenital la acești pacienți și putem ști care pacienți au risc mai mare de a suferi de tromboză”, a declarat prof.dr. Cristian Băicuş.
Potrivit acestuia, ideea studiului aparține unui colegului al său, pneumologul Marius Balea, care a spus că procesul de tromoboză i se pare mult prea important, motiv pentru care a căutat niște cauze, recrutând 91 de pacienți, timp de două luni, cât a durat studiul, arătând că, într-adevăr, proteina S este scăzută la acești pacienți.
“Încercăm să îi rechemăm, din cei 91 vreo 20 și ceva au decedat, nu avem cum să îi rechemăm, dar o să încercăm să chemăm cât mai mulți dintre acești pacienți ca să le dozăm cât mai mult din proteina S. Deocamdată am reușit să dovedim faptul că, pacienții cu cât sunt mai gravi, au proteina S mai scăzută”, a spus prof.dr. Cristian Băicuş.
Acesta a povestit că el însuși a trecut prin boală.
“Am avut și eu COVID-19, minimum simptomatic. Când mi-am făcut tomografie computerizată am văzut că aveam 15% afectare pulmonară.
Am avut simptomatologie ca de răceală și m-au testat. Colegii mei deja nu mai voiau să fie testați, pentru că era perioada în care te internau obligatoriu, te țineau și cu săptămânile până aveai două teste negative. Mă ustura în gât, aveam dureri de cap, aveam o stare mai proastă, ca de răceală. Mi s-a făcut un test rapid, care a fost negativ, eu m-am liniștit, eu am zis că e doar o răceală, după două zile mă simțeam excelent, dar m-a sunat o colegă și mi-a spus că am ieșit pozitiv. Deja mă simțeam bine”, a spus profesorul.