Un nou studiu israelian arată că vaccinurile anti-COVID-19 nu afectează fertilitatea sau funcția ovariană.
Studiul a fost publicat în revista Human Reproduction, scrie The Jerusalem Post.
”Vaccinul cu siguranță nu a afectat activitatea ovariană”, a spus prof. Jaron Rabinovici, director adjunct al Diviziei Femei și Maternitate, director al Departamentului de Maternitate și specialist în fertilitate la Centrul Medical Sheba.
”Acest studiu ne oferă pentru prima dată o măsură foarte obiectivă și dovezi despre lipsa efectelor negative ale vaccinurilor asupra funcției ovariene a fertilității.”, a mai spus acesta.
Studiul a fost realizat la Sheba în colaborare cu Școala de Medicină Sackler a Universității din Tel Aviv și a fost inițiat și condus de dr. Aya Mohr-Sasson, un medic senior în Divizia Femei și Maternitate din Sheba.
Echipa de cercetare a recrutat 200 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani pentru a participa la studiu, testând nivelul hormonului lor anti-Müllerian (AMH). Acest hormon este considerat o măsură fiabilă pentru a evalua sănătatea ovariană și fertilitatea generală a unei femei.
Femeile au fost testate înainte de a primi primul vaccin Pfizer împotriva coronavirusului și apoi din nou trei luni mai târziu, după ce au primit a doua doză. De asemenea, li s-a cerut să completeze chestionare despre ciclurile lor menstruale și posibilele efecte secundare.
Aproximativ 129 de femei au finalizat studiul. Unele au rămas însărcinate sau s-au infectat cu virusul. Nivelul AMH la toate femeile care au făcut parte din cohorta finală a rămas neschimbat.
”Una dintre preocupările ridicate de la introducerea vaccinului anti-COVID cu ARNm, care afectează femeile de vârstă fertilă din întreaga lume, a fost că ar putea afecta funcționarea ovarelor femeii și ar putea duce la infertilitate viitoare”, a spus Rabinovici, potrivit sursei citate.
”Multe femei și mame preocupate ne-au abordat pe această temă. Acest studiu revoluționar arată că vaccinul nu afectează nivelul de fertilitate al unei femei.”, a mai subliniat acesta.
”Concluzionam că vaccinările ARNm SARS-CoV-2 nu sunt asociate cu o scădere a rezervei ovariene la trei luni”, au scris autorii studiului.
”Aceste informații ar putea avea o valoare semnificativă atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Studii suplimentare și urmărirea pe termen lung ar putea consolida și mai mult concluziile noastre.”, au mai afirmat cercetărorii.
Rabinovici a adăugat că multe dintre femeile pe care le vede au fost vaccinate în ultimul an și au reușit să rămână însărcinate.
Studiul ar trebui să ”încurajeze femeile să primească vaccinul, deoarece nu dăunează ovarelor lor”, a spus Rabinovici.