Studiu: Firele realizate din piele umană ar putea fi folosite în chirurgie

O echipă de oameni de știință francezi consideră că firele realizate din pielea umană ar putea fi curând folosite pentru coaserea chirurgicală a pacienților și pentru repararea organelor.

Cercetătorii spun că „textilele umane”, pe care le-au dezvoltat din celulele pielii, pot fi folosite pentru tricotat, cusut și chiar croșetat și pot ajuta o serie de proceduri medicale.

Substanța, asemănătoare cu ața, ar avea capacitatea de „a se integra cu adevărat în corpul gazdei”, a spus echipa de oameni de știință de la Universitatea din Bordeaux.

„Această strategie inedită este o promisiune pentru o generație viitoare de textile medicale, care vor fi puternice din punct de vedere mecanic fără nici un instrument străin”, au scris cercetătorii în studiul care a fost publicat în revista Acta Biomaterialia.

„Aceste materiale textile umane oferă un nivel unic de biocompatibilitate și reprezintă o nouă generație de produse complet biologice fabricate din țesuturi”, au mai spus autorii studiului, citați de CNN.

Spre deosebire de materialul sintetic folosit în prezent în majoritatea intervențiilor chirurgicale, firele futuriste nu ar risca să provoace o reacție adversă din partea corpurilor pacienților, a spus echipa.

„Cele mai multe biomateriale sintetice permanente sunt recunoscute drept străine de sistemul imunitar, ceea ce duce  la „reacția corpului străin la implantare”, au scris cercetătorii.

Imaginile publicate cu firele realizate de oamenii de știință arată o serie de moduri în care acestea pot fi cusute și manipulate.

„Acest material poate fi utilizat ca o simplă sutură pentru a închide o rană sau poate fi asamblat într-un țesut complet biologic, uman”, au scris ei.

Anul trecut, oamenii de știință au dezvoltat un nou „bio-clei”. Este vorba despre un gel adeziv experimental care este activat de un flash de lumină și este folosit pentru a lipi rapid o rană.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.