Studiu francez: Vaccinul anti-COVID-19 Pfizer nu crește riscul apariției problemelor cardiovasculare grave la persoanele de peste 75 de ani

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech nu crește riscul apariției problemelor cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral și embolie pulmonară) la persoanele cu vârsta peste 75 de ani, potrivit unui studiu francez publicat luni.

Rezultatele acestui studiu sugerează că vaccinarea cu Pfizer-BioNTech nu pare să fie asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste, fie după prima sau a doua doză, concluzionează autorii studiului.

Această activitate a fost realizată în cadrul grupului de interes științific Epi-Phare, care reunește Agenția pentru medicamente (ANSM) și Asigurările de sănătate (Cnam).

Cercetătorii au luat în considerare cazurile de spitalizare în Franța de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și embolii pulmonare între decembrie 2020 și martie 2021 la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste, vaccinate și nevaccinate (adică aproape 30.000 de persoane).

Cercetătorii au comparat apariția acestor probleme cardiovasculare în momente diferite: perioadele de 14 zile după prima și a doua doză de vaccin au fost considerate perioade de risc și toate celelalte ca perioade de control.

În general, frecvența apariției cazurilor de spitalizare pentru un infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic sau embolie pulmonară la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste nu a diferit semnificativ între aceste perioade diferite, concluzionează studiul.

Cercetătorii Epi-Phare intenționează acum să actualizeze aceste date: Odată ce informațiile sunt disponibile, analizele vor fi continuate pentru a măsura aceste riscuri, în special la persoanele cu antecedente de evenimente cardiovasculare, la populațiile mai tinere, precum și la alte vaccinuri anti-Covid-19.

În Franța, campania de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie 2020 și a vizat inițial doar persoanele în vârstă (vaccinate în principal cu vaccinul Pfizer-BioNTech).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.