Studiu: Fumătorii sunt mai predispuși să facă depresie sau schizofrenie

O echipă de cercetători condusă de oameni de știință de la Universitatea din Bristol din Marea Britanie are o serie de dovezi potrivit cărora fumatul poate avea un efect negativ asupra sănătății mintale. Studiul complet a fost publicat în revista Psychology Medicine.

În loc să analizeze pur și simplu dacă fumătorii aveau o predispoziție genetică la depresie sau schizofrenie, cercetătorii au folosit date genetice pentru a examina relațiile cauză-efect cu fumatul.

„Persoanele cu boli mintale sunt adesea trecute cu vederea în eforturile noastre de a reduce prevalența fumatului, ceea ce duce la inegalități de sănătate”, a declarat autorul principal al studiului, Robyn Wootton, citat de CNN.

„Munca noastră arată că ar trebui să facem toate eforturile pentru a preveni începerea fumatului și a încuraja renunțarea la fumat din cauza consecințelor asupra sănătății mintale, precum și asupra sănătății fizice”, a afirmat cercetătorul.

 

Și persoanele cu boli mintale sunt mai predispuse la fumat

 

Oamenii de știință au studiat datele a 462.690 de indivizi cu origini europene folosind metoda de randomizare mendeliană. Aceasta implică identificarea variațiilor genetice asociate cu o trăsătură, cum ar fi depresia sau schizofrenia, și apoi testarea pentru acele variații împotriva unei expuneri, cum ar fi fumatul, într-un grup de subiecți. Astfel cercetătorii pot examina dacă există o relație de cauzalitate între fumat și aceste boli.

În urma experimentelor, oamenii de știință au concluzionat că, în timp ce fumatul a crescut riscul de depresie și schizofrenie, persoanele cu depresie și schizofrenie sunt, de asemenea, mai predispuse la fumat. Cu toate acestea, autorii au remarcat că relația era mai redusă în cazul persoanelor cu schizofrenie. Aceeași echipă a descoperit că fumatul crește, de asemenea, riscul de tulburare bipolară, într-un alt studiu aleatoriu mendelian publicat în septembrie.

Cercetătorii au recomandat ca spitalele de psihiatrie să nu fie expuse la fumul de țigară pentru a evita efectele dăunătoare asupra sănătății mintale.

 

Un alt punct de vedere: afectați de fumat încă din uter

 

David Curtis, psihiatru și profesor onorific la University College London și Queen Mary University din Londra, care nu a fost implicat în studiu, interpretează rezultatele în mod diferit față de autori.

Curtis a spus că nu crede că este plauzibil ca fumatul să acționeze direct asupra creierului pentru a crește riscul de schizofrenie, iar rezultatele arată mai degrabă efectul fumatului femeilor când sunt însărcinate – un factor de risc pentru schizofrenie.

„Deci, ceea ce vedem probabil este că mamele persoanelor cu schizofrenie aveau un risc genetic mai mare de fumat, fumau în timpul sarcinii și, prin urmare, au crescut riscul de dezvoltare a schizofreniei la copiii lor. Și bineînțeles, atunci ar transmite, de asemenea, un risc genetic crescut de fumat pentru acei copii”, a spus psihiatrul.

În întreaga lume, persoanele cu boli mintale mor cu până la 20 de ani mai devreme decât populația generală, potrivit unui raport publicat în luna iulie de Comisia de psihiatrie Lancet.

În ianuarie 2018, un alt studiu a concluzionat că utilizarea de marijuana sau țigări este asociată cu un risc mai mare de experiențe psihotice la adolescenți. Psihoza descrie condiția mentală de a pierde legătura cu realitatea, cum ar fi experimentarea halucinațiilor sau iluziilor.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.