Studiu îngrijorător în Suedia: Subvariantele Omicron pot (re)infecta în ciuda seroprevalenței de peste 80% în Suedia

Pandemia de coronavirus 2019 (COVID-19) creat daune imense în domeniul sănătății și socioeconomic la nivel mondial: 765 de milioane infecții și peste 6,9 ​​milioane de decese înregistrate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cea mai recentă variantă a virusului amintit a arătat o transmisibilitate și infecțiozitate semnificativ mai ridicate în comparație cu alte variante de îngrijorare cu potențial viral îmbunătățit care au apărut în timpul pandemiei.

Din cauza procentului mare de mutații în domeniul de legare la receptorul spike (RBD), Omicron a câștigat o potență de evaziune imună mare, provocând infecții și reinfecții la nivel mondial, în ciuda imunității anti-SARS-CoV-2 preexistente dezvoltate prin vaccinarea COVID-19 sau SARS natural, prin infectare.

Astfel, un studiu publicat în jurnalul Emerging Infectious Diseases analizează o prevalență ridicată a infecției cu omicron a sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) în ciuda seroprevalenței de peste 80% în Suedia.

Având în vedere transmisibilitatea ridicată a subvariantelor Omicron, în ciuda acoperirii vaccinale mari, oamenii de știință subliniază necesitatea monitorizării continue a populației generale pentru detectarea variantelor virale nou apărute și, eventual, mai patogene.

Cum s-a derulat studiul pe populația Suediei

În Suedia, testarea generală a reacției polimerazei în lanț pentru COVID-19 a fost suspendată la începutul anului trecut, în prezent, țara fiind dependentă de sondajele de prevalență punctuale efectuate pentru a detecta infecțiile acute cu SARS-CoV-2 prin PCR sau a infecțiilor anterioare prin testarea serologică.

În studiul amintit, s-au efectuat două anchete în 2022 – care acoperă 21, respectiv 11 regiuni din Suedia, efectuate în martie/respectiv, septembrie – pentru a estima prevalența punctuală a COVID-19 și seroprevalența generală în Suedia; participanții, 64% din populația suedeză, au primit truse adecvate și instrucțiuni aferente pentru autoeșantionarea la domiciliu.

Datele rezultate

S-a constatat astfel că prevalența punctuală a COVID-19 în populația suedeză a fost estimată la 1,4% la sfârșitul lunii martie, toate infecțiile detectate fiind cauzate de subvariante omicron, cu excepția uneia care a fost cauzată de varianta Delta.

Dintre participanții testați pentru infecție în curs, 24% au raportat anterior infecția cu SARS-CoV-2 și 79% au primit cel puțin trei doze de vaccin COVID-19 iar cei care au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2, aproximativ 71% au raportat anterior infecția cu SARS-CoV-2.

În plus, analiza nivelurilor de anticorpi anti-spike la participanți a relevat o seroprevalență de 93% în populația suedeză la sfârșitul lunii martie; din rândul celor cu vârsta sub 11 ani  seroprevalența estimată a fost de 80% iar în rândul celor peste această vârstă, de 94 – 98%.

În sondajul din septembrie, prevalența punctuală a fost estimată la 1,5% iar toate infecțiile detectate au fost cauzate de subvariante omicron

Dintre participanții testați pentru infecție în curs, 29% au raportat anterior infecția cu SARS-CoV-2 și 85% au primit cel puțin trei doze de vaccin COVID-19; din rândul celor care au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2, aproximativ 71% au raportat anterior infecția cu SARS-CoV-2.

tot atunci, seroprevalența în populația suedeză a fost estimată la 93% la sfârșitul lunii amintite: la participanții cu vârsta sub 11 ani, aceasta a fost de 84%, iar peste, respectiv 84 – 100%.

Cât privește simptomele, aproximativ 65% și 67% dintre participanții la sondajele din martie și, respectiv, septembrie, au raportat mai mult de un simptom în decurs de două săptămâni înainte de eșantionare.

1 din 66  suedezi, infectat cu SARS-CoV-2 până în martie și septembrie 2022.

Potrovot datelor, aproape toate infecțiile detectate au fost cauzate de subvariante omicron deși seroprevalența estimată în populația suedeză a fost de peste 80% în aceeași perioadă.

În general, concluziile studiului indică faptul că vaccinurile actuale împotriva COVID-19 oferă doar protecție limitată, pe termen scurt, împotriva infecțiilor cu omicroni; în mod similar, un nivel ridicat de reinfecții observat în studiu indică faptul că subvariantele omicronilor sunt capabile să evite nu numai imunitatea indusă de vaccin, ci și imunitatea indusă de infecție.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.