Studiu: Inteligența Artificială poate determina cu exactitate pacienții predispuși la infarct sau AVC

Cercetătorii britanici au descoperit că inteligența artificială (AI) poate prezice pacienții care s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate asociate circulației sangvine cu o precizie mult mai mare decât ar putea să o facă un medic prin mijloacele tradiționale.

Concluzia oamenilor de știință vine în urma unui studiu realizat în cazul a peste o mie de pacienți de la Bartholomew’s Hospital şi Royal Free Hospital. A fost prima dată când s-a folosit inteligența artificială pentru a afla posibilitatea producerii unui infarct sau a unui accident vascular cerebral, arată cercetarea preluată de Press Association și citată de Agerpres.

Studiul, realizat de Barts Health NHS Trust şi University College London, a folosit Inteligenţa Artificială pentru a analiza imagini scanate ale fluxului sangvin şi a comparat predicţiile realizate de AI cu evoluţia ulterioară a pacienţilor.

Afecţiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces şi boală, iar fluxul sangvin redus, tratabil de cele mai multe ori, este un simptom comun al multor probleme cardiace. Studiul mai arată că reglementările internaţionale recomandă proceduri de evaluare pentru măsurarea fluxului sangvin al pacienţilor, însă multe dintre acestea sunt invazive şi riscante.

Deși există unele proceduri noninvazive disponibile, cum ar fi imagistica bazată pe Rezonanţă Magnetică Cardiovasculară (CMR), oamenii de știință susțin că imaginile tomografice care folosesc această tehnică sunt dificil de analizat în mod precis astfel încât să se poată face recomandări de tratament.

În cadrul studiului, imaginile CMR au fost analizate folosind o ”nouă tehnică automată de Inteligenţă Artificială” pentru a cuantifica instantaneu fluxul sangvin către inimă şi a transmite apoi măsurătorile către echipele medicale care tratează pacienţii.

„Inteligenţa Artificială se mută din laboratoarele de informatică şi pătrunde în lumea reală a serviciilor medicale, îndeplinind unele sarcini mai bine decât le-ar putea face doar medicii. Am încercat şi înainte să măsurăm fluxul sangvin prin tehnici manuale, dar este obositor şi laborios şi îi îndepărtează pe medici de la sarcinile unde este cea mai mare nevoie de ei, alături de pacienţi.”, a precizat profesorul James Moon din cadrul Barts Health NHS Trust şi University College London.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.