Studiu: Legătura dintre poluarea solului și bolile de inimă

Pesticidele și metalele grele din sol ar putea provoca unele dintre bolile de inimă, sugerează un nou studiu, publicat în Cardiovascular Research, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Contaminarea solului este un pericol mai puțin vizibil pentru sănătatea umană decât aerul poluat. Dar sunt tot mai multe dovezi că poluanții din sol pot provoca bolile de inimă printr-o serie de mecanisme, printre care se numără inflamația și perturbarea ceasului natural al corpului”, a declarat profesorul Thomas Münzel, de la Centrul Medical Universitar Mainz, Germania.

Poluarea aerului, a apei și a solului este responsabilă pentru cel puțin nouă milioane de decese în fiecare an. Peste 60% dintre bolile și decesele legate de poluare se datorează bolilor cardiovasculare, cum ar fi boala cardiacă ischemică cronică, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și tulburările de ritm cardiac (aritmii).

Această analiză științifică evidențiază relațiile dintre poluarea solului și sănătatea umană, cu un accent deosebit pe bolile cardiovasculare. Poluanții din sol includ metale grele, pesticide și materiale plastice.

Autorii studiului afirmă că solul contaminat poate duce la boli cardiovasculare prin creșterea stresului oxidativ în vasele de sânge (cu mai mulți radicali liberi „răi” și mai puțini antioxidanți „buni”), prin cauzarea inflamației și prin perturbarea ceasului corporal (ritmul circadian), potrivit Medical Xpress.

Pesticidele au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. În timp ce angajații din industriile agricole și chimice se confruntă cu cea mai mare expunere, publicul larg poate ingera pesticide din alimente, sol și apă contaminate.

Cadmiul este un metal greu care se găsește în mod natural în cantități mici în aer, apă, sol și alimente și provine și din surse industriale și agricole. Alimentația este principala sursă de cadmiu la nefumători.

Analiza arată că studiile asupra populației au indicat rezultate mixte cu privire la relația dintre cadmiu și bolile de inimă și citează un studiu coreean care arată că populația de vârstă mijlocie cu un nivel crescut de cadmiu în sânge au riscuri crescute de AVC și hipertensiune arterială.

Plumbul este un metal toxic natural care contaminează mediul prin minerit, topire, fabricare și reciclare. Studiile au descoperit asocieri între nivelurile ridicate de plumb din sânge și boli cardiovasculare, precum boala coronariană, atacul de cord și accidentul vascular cerebral, la femei și la persoanele cu diabet.

Studii ulterioare au indicat un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare asociat cu expunerea la arsenic, un metaloid natural ale cărui niveluri pot crește din cauza proceselor industriale și a utilizării apei contaminate pentru irigarea culturilor.

„Deși poluarea solului cu metale grele și asocierea acesteia cu bolile cardiovasculare este o problemă în special în țările cu venituri mici și medii, deoarece populațiile lor sunt expuse în mod disproporționat la acești poluanți de mediu, aceasta devine o problemă pentru orice țară din lume din cauza globalizării tot mai mari a lanțurilor de aprovizionare cu alimente și a absorbirii acestor metale grele de fructe, legume și carne”, se arată în studiu.

Pericolele potențiale ale prafului contaminat din aer sunt cunoscute. Praful din deșert poate călători pe distanțe lungi, iar cercetările au arătat că particulele din sol din China și Mongolia au fost legate de șanse crescute de atacuri de cord în Japonia. Numărul vizitelor la departamentul de urgență cardiovasculară din Japonia a fost cu 21% mai mare în zilele cu expunere puternică la praful asiatic.

Deși nu există studii populaționale privind efectele asupra sănătății cardiovasculare ale nano- și microplasticelor la oameni, cercetările au arătat că aceste particule pot ajunge în fluxul sangvin, ceea ce înseamnă că ar putea călători în organe și ar putea provoca inflamații sistemice și boli cardiometabolice.

„Sunt necesare mai multe studii privind efectul combinat al poluanților multipli din sol asupra bolilor cardiovasculare, deoarece rareori suntem expuși la un singur agent toxic. Sunt necesare cercetări urgente asupra modului în care nano- și microplasticul ar putea iniția și exacerba bolile cardiovasculare”, a spus profesorul Münzel.

„Până vom avea mai multe informații, ar fi util să purtați o mască pe față pentru a limita expunerea la praful suflat de vânt, să filtrați apa pentru a elimina contaminanții și să cumpărați alimente cultivate în sol sănătos”, a concluzionat profesorul.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.