Locuitorii din orașe trăiesc mai mult dacă stau în cartiere cu verdeață și mulți copaci, arată datele unui studiu care a scos la iveală că astfel ratele de deces prematur ar fi mai scăzute.
Rolul copacilor din orașe este recunoscut ca aceștia ajută la răcirea și curățarea aerului și la absorbția gazelor, iar acum cercetătorii de la Institutul de Sănătate Mondială din Barcelona au descoperit că țin și moartea la distanță.
„Mai mult spațiu verde este mai bun pentru sănătate. De fapt, oamenii trăiesc mai mult dacă există mai mult spațiu verde în jur”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen, directorul inițiativei de planificare urbană, mediu și sănătate a institutului, citat de Reuters.
Cercetarea, care a extras date din alte nouă studii care au implicat peste opt milioane de oameni din șapte țări din China până în Canada, a fost cea mai mare realizată vreodată pe această temă, au spus autorii.
Cercetătorii au folosit imagini din satelit pentru a determina cât de multă vegetație, inclusiv copaci, iarbă și arbuști, se afla la 500 de metri de casele oamenilor. Nivelurile de vegetație au fost clasificate pe o scară, sistem cunoscut sub numele de index de vegetație cu diferență normalizată (NDVI). Cei implicați în studiu au fost monitorizați câțiva ani. Orice decese premature cauzate de afecțiuni de sănătate, cum ar fi boli de inimă sau respiratorii, au fost luate în considerare.
Reducerea medie a mortalității premature cu 4%
Studiul, publicat în jurnalul The Lancet Planetary Health, a descoperit că în orașele de la Barcelona la Perth, o creștere de 10% a vegetației a dus la o reducere medie a mortalității premature cu 4%. În timp ce cercetătorii nu au analizat cauze specifice, Nieuwenhuijsen a spus că accesul la vegetație este cunoscut că aduce beneficii sănătății mintale, reduce stresul, poluarea și încurajează activitatea fizică. „Ceea ce trebuie să facem este să creștem spațiul verde în multe orașe …, astfel încât oamenii să poată trăi într-adevăr o viață sănătoasă”, a spus cercetătorul.
„Un oraș verde frumos” ar avea între 20% și 30% suprafață acoperită cu vegetație, a spus el. În timp ce Națiunile Unite estimează că două treimi din populația lumii va locui în zonele urbane până în 2050, multe orașe caută deja modalități de dezvoltare a spațiului verde, conform rețelei C40 de orașe care se ocupă de schimbările climatice.
În Medellin, în Columbia, au fost plantați mii de copaci sub forma unor „coridoare verzi” de-a lungul drumurilor principale, în timp ce Melbourne, Australia, a căutat să-și dubleze efectivele până la 40% până în anul 2040.