Unele dintre cele mai periculoase cancere ale pielii se poate declanșa în celulele stem care dau culoare părului și au mai degrabă originea în foliculii de păr decât în straturile de piele, arată rezultatele unui nou studiu.
Foliculii de păr sunt organe complexe care se află în straturile pielii. Acolo, celulele imature care produc pigmenți dezvoltă modificări genetice cauzatoare de cancer, iar într-o a doua etapă, sunt expuse semnalelor normale de creștere a părului, spun autorii studiului.
În trecut s-a susținut că radiațiile ultraviolete au fost un factor de risc major pentru melanom, dar informațiile actuale arată că factorii declanșatori sunt întotdeauna în foliculii normali.
Noul studiu, publicat online în Nature Communications, a descoperit că, spre deosebire de celulele normale, celulele stem pigmentare canceroase migrează în afara foliculilor declanșând melanomele pe pielea din apropiere înainte de a se răspândi mai adânc. Studiul a fost efectuat la șoareci modificați genetic, rezultatele fiind confirmate la probele de țesut uman.
„Prin confirmarea faptului că celulele oncogene pigmentare din foliculii de păr sunt un factor declanșator al melanomului, avem o mai bună înțelegere a biologiei acestui cancer și idei noi despre cum să îl combatem”, a declarat autorul studiului, dr. Mayumi Ito Suzuki, profesor asociat în cadrul departamentului de dermatologie de la NYU School of Medicine, potrivit Medical Xpress.
Melanoamele, declanșate din mai multe tipuri de celule stem
Rezultatele studiului reflectă ideea potrivit căreia omul se dezvoltă dintr-o singură celulă stem, embrionul, și devine un făt format din sute de tipuri de celule. Pe parcurs, celulele stem se împart, se înmulțesc și se specializează, până când, în cele din urmă, devin celule capabile să joace un singur rol (de exemplu, nervi, piele etc.). Celulele stem pot deveni de mai multe tipuri și se pot schimba între ele. Această flexibilitate este utilă în timpul dezvoltării, dar poate fi periculoasă la adulți, la care se crede că celulele canceroase redobândesc aspecte ale celulelor embrionare timpurii. Din cauza acestei maleabilități, cercetătorii au considerat că melanomele ar putea apărea din mai multe tipuri de celule stem, fapt care le face greu de tratat și originile lor sunt greu de urmărit.
Noul studiu vizează celulele stem care se maturizează în melanocite, celule care formează melanina pigmentului proteic, care protejează pielea prin absorbția unei părți din razele ultraviolete, care dăunează ADN-ului.
În mai multe etape, echipa de cercetare a conceput un nou tip de șoarece pentru studiul melanomului, astfel încât să poată edita gene doar în celulele stem ale melanocitelor foliculare. Această capacitate le-a permis cercetătorilor să introducă modificări genetice care au făcut ca celulele stem din melanocite să strălucească indiferent unde au fost în corp. Capabili să urmărească cu exactitate un tip cheie de celule stem pentru prima dată, autorii au confirmat că celulele melanomului pot apărea din celulele stem ale melanocitelor, care migrează anormal în afara foliculilor de păr pentru a intra în epidermă. Apoi, echipa a urmărit aceleași celule care s-au înmulțit, apoi s-au mutat mai adânc în stratul de piele. Odată ajunse acolo, celulele scot markerii și pigmentul primiți din foliculi, probabil ca răspuns la semnalele locale. De asemenea, celulele au dobândit semnale similare cu celulele nervoase (neuroni) și celulele pielii (mezenchimale), caracteristici moleculare aproape ca cele notate în examinările țesutului melanomului uman.
Știind unde să caute declanșarea cancerului, cercetătorii au eliminat temporar semnalele unul câte unul în mediul folicular pentru a vedea dacă încă se formează cancer în absența lor. În acest fel, echipa a confirmat că celulele stem ale melanocitelor foliculare, chiar dacă au mutații genetice cauzatoare de cancer, nu s-au înmulțit sau au migrat pentru a provoca melanoame decât dacă sunt expuse și la endotelină (EDN) și antagoniștii WNT. Aceste proteine de semnalizare, în mod normal, fac ca firele de păr să devină mai lungi și celulele pigmentare să se înmulțească în foliculi.