Studiu: Mesajele clare și consecvente referitoare la măsurile de carantină esențiale pentru rata de conformare la acestea

Mesajele clare şi consecvente referitoare la măsurile de carantină, motivul pentru care acestea sunt necesare, dar şi aspectele practice ale distanţării sociale precum procurarea alimentelor şi situaţia financiară sunt cruciale pentru potenţialul lor de a încetini extinderea unei epidemii, sugerează un studiu.

În contextul în care sute de oraşe din lumea întreagă au implementat deja măsuri de izolare şi carantină în timpul pandemiei de COVID-19 provocată de infectarea cu noul coronavirus, iar în curând exemplul acestora va fi urmat de alte localităţi, un studiu al altor epidemii arată că ratele de conformare la măsurile de carantină în rândul cetăţenilor variază între 0% şi peste 92%, iar cheia este consecvenţa mesajului, relatează Agerpres.

Potrivit cercetării, dacă instrucţiunile sau limbajul sunt neclare, atunci oamenii au tendinţa să-şi inventeze propriile reguli. Presiunea socială din partea restului comunităţii de a respecta carantina este de asemenea un factor important.

„Eficienţa carantinei depinde de numărul de persoane care o pun în aplicare, aşa că este important să ştim ce anume îi face pe oameni să o respecte mai mult”, a spus Simon Wessely, profesor de psihologie medicală la Institutul de Psihiatrie, Psihologie şi Neuroştiinţe din cadrul King’s College, Londra.

„În epoca ‘fake news’, transmiterea unor mesaje consecvente este dificilă, dar nesatisfacerea nevoilor informaţionale ale publicului poate fi periculoasă. Echipele din domeniul sănătăţii publice ar trebui să ofere informaţii clare şi sigure… iar apoi să verifice dacă mesajele ajung la destinatari”.

Publicată în revista Public Health, cercetarea a analizat date de la 14 studii din mai multe zone ale globului referitoare la respectarea măsurilor de carantină în rândul diferitelor comunităţi în timpul unor epidemii de Ebola, Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), epidemia de gripă tip H1N1 sau oreion.

Dacă cetăţenii credeau că măsurile de carantină sunt eficiente în controlarea epidemiei şi, totodată, credeau că boala propriu-zisă este riscantă, atunci adeziunea tindea să fie mai bună, în special dacă măsurile de carantină au fost implementate rapid pentru stăvilirea propagării.

Rebecca Webster, coautoarea studiului, a spus că cercetarea demonstrează că, întrucât conformarea la carantină variază atât de mult, ”oficialii din domeniul sănătăţii publice trebuie să ofere un argument valabil şi clar pentru punerea acesteia în aplicare”.

”Cercetarea mai arată că mesajele referitoare la beneficii… ar putea fi un factor de influenţare, precum şi asigurarea unei cantităţi suficiente de alimente, medicamente şi alte bunuri esenţiale”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.