Studiu: Mortalitatea din aprilie din Belgia, apropiată de nivelurile din perioada 1940-1945

Consecinţă a pandemiei noului tip de coronavirus, mortalitatea din Belgia s-a apropiat în luna aprilie a acestui an de nivelurile înregistrate în această ţară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu universitar belgian.

Luna trecută, Belgia a deplâns 14.790 de decese, potrivit cifrelor încă provizorii, număr mult mai mare decât cel înregistrat în mod obişnuit într-o lună de aprilie în această ţară, care se menţine în mod normal sub nivelul mediu de 9.000 de decese, subliniază acest studiu al universităţii de limbă neerlandeză Vrije Universiteit Brussel (VUB), relatează AFP citată de Agerpres.

“Mortalitatea în Belgia a fost extrem de crescută, la niveluri fără precedent, în special în perioada 1-12 aprilie. Au fost 639 de decese la 10 aprilie, de peste două ori mai multe decât ne-am fi putut aştepta la această dată”, afirmă studiul.

Cercetătorii au calculat o rată de mortalitate în aprilie 2020 cu numai 4% mai mică celei din aprilie 1941, în plină ocupaţie nazistă a Belgiei.

“Aprilie 2020 a fost cea mai ucigaşă lună aprilie de după Al Doilea Război Mondial, atât în cifre absolute cât şi raportat la numărul de locuitori”, se subliniază în studiu.

Supramortalitatea sezonieră înregistrată în aprilie este în general sub cea din ianuarie, februarie şi martie, cele trei luni de vârf în pandemia de gripă. Anul acesta, noul tip de coronavirus a generat “o situaţie excepţională” care a continuat în aprilie, a declarat Patrick Deboosere, unul dintre autorii studiului.

Supramortalitatea sezonieră calculată începând cu 10 martie “poate fi probabil atribuită integral COVID-19”, continuă cercetătorii în domeniul demografic de la VUB.

Studiul afirmă de asemenea că mortalitatea în rândul tinerilor (15-24 de ani) “a scăzut puternic” în raport cu mediile obişnuite din aprilie. Măsurile de izolare decretate la mijlocul lui martie au făcut să scadă mortalitatea cauzată de accidentele rutiere.

Belgia, ţară cu 11,5 milioane de locuitori, înregistra luni 9.080 de morţi de COVID-19, din cele 55.559 de cazuri de contaminare confirmate. Aceasta înseamnă o rată de 783,5 de morţi la un milion de locuitori, mult mai mare decât cea înregistrată în cele mai afectate ţări din lume de pandemie, cum ar fi SUA (rată de 270,6 la un milion) sau Spania (591,4 la milion).

În afară de decesele de persoane testate pozitive la coronavirus, autorităţile belgiene includ în aceste cifre şi cele ale bolnavilor netestaţi, ale căror decese se presupune că au fost legate de COVID-19.

Această evidenţă extinsă, care include atât decesele din spitale cât şi cele intervenite în căminele de bătrâni, a fost salutată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.