Studiu: Muzica, benefică în recuperarea pacienților cu accident vascular cerebral

Muzica îi ajută pe pacienții cu accident vascular cerebral (AVC) să se recupereze prin stimularea creierului și ridicarea moralului, arată datele unui studiu.

Cercetătorii britanici au evaluat modul în care terapia muzicală a îmbunătățit viața pacienților cu AVC din Cambridge. Studiul a demonstrat că muzica cântată la instrumente cum ar fi tobele, clapele și instrumentele de percuție, precum și utilizarea iPad-urilor, a ridicat starea de spirit generală a pacienților și i-a ajutat pe pacienți să se concentreze. De asemenea, ședințele au ajutat la reabilitarea mâinilor prin îmbunătățirea dexterității degetelor. Cheia succesului în recuperarea pacienților a fost repetiția.

Studiul, condus de dr. Alex Street, de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a fost efectuat într-o unitate de reabilitare cu 26 de paturi de la spitalul Addenbrooke din Cambridge.

Ședințele de terapie muzicală neurologică au fost desfășurate în același timp cu tratamentul existent de reabilitare a AVC de fizioterapie, terapie ocupațională, logopedie și psihologie clinică. Un număr de 177 de pacienți au luat parte la 675 de sesiuni pe parcursul a doi ani, conform concluziilor publicate în revista „Topics in Stroke Rehabilitation”. Terapia muzicală neurologică s-a dovedit „utilă” sau „foarte utilă” în medie pentru 139 de pacienți, rude și personalul spitalului.

Terapia muzicală neurologică, primită cu entuziasm de pacienți și medici

Dintre cei 52 de pacienți care au completat chestionarele, a existat o reducere a „tristeții” și o creștere a răspunsurilor „fericire” imediat după o sesiune de terapie. Terapeuții de vorbire și limbaj au observat un impact pozitiv asupra încântării și implicării pacientului. Ei au mai raportat că terapia prin muzică poate ajuta pacienții să depășească proasta dispoziție și oboseala – ambele frecvente după accident vascular cerebral – și, prin urmare, pot fi benefice în reabilitarea lor.

„Studiul nostru a constatat că terapia muzicală neurologică a fost primită cu entuziasm de pacienți, rude și personal. Faptul că 675 de ședințe au fost realizate în doi ani este în sine o indicație a succesului tratamentului. Arată că personalul se preocupă de pacienți, deoarece înțeleg mecanismele exercițiilor și pot vedea cum pot beneficia pacienții de ele. De asemenea, arată că pacienții sunt dispuși să facă exercițiile, fiecare participând la o medie de cinci sesiuni.”, a afirmat dr. Street, citat de Daily Mail.

Dr. Richard Francis, șef de cercetare, a declarat: „Aceste ultime descoperiri indică faptul că indivizii consideră terapia muzicală utilă și poate juca un rol important în recuperarea lor. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că studiul a avut loc într-un singur spital și, prin urmare, sunt necesare mai multe dovezi pentru a demonstra beneficiile terapiei muzicale. Suntem aici pentru a sprijini pe toți cei afectați de accident vascular cerebral și să finanțăm cercetările privind accidentul vascular cerebral, inclusiv modul în care cântatul poate ajuta supraviețuitorii cu accident vascular cerebral cu afazie (o dizabilitate de comunicare)”.

Cercetătorii consideră că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili efectele potențiale ale terapiei muzicale asupra ritmului de recuperare și a duratei de internare în spital.

În urma succesului testului, Institutul Cambridge de Cercetări în Terapie Muzicală de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) și Spitalul Addenbrooke au în vedere crearea unui post permanent de terapie muzicală neurologică în secția de AVC.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.