Studiu: Niciun risc pentru sănătate ca urmare a proteinelor nedorite asociate cu vaccinurile ARNm

Vaccinurile care utilizează ARNm modificat, inclusiv cele administrate împotriva coronavirusului în timpul pandemiei de COVID-19, pot duce la formarea de proteine nedorite, însă doar într-o măsură foarte redusă, conform unui nou studiu.

Cercetătorii, conduşi de Anne Willis de la Universitatea Oxford, au scris în studiul publicat în jurnalul Nature că nu există nicio dovadă potrivit căreia producerea de proteine nedorite în urma vaccinurilor utilizate până în prezent ar fi avut efecte negative, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Cu toate acestea, fenomenul ar trebui să fie evitat în cazul viitoarelor vaccinuri, deoarece ar putea duce şi la urmări negative, cum ar fi reducerea eficacităţii sau la efecte secundare.

Experţii germani au constatat că nu există niciun motiv de îngrijorare. „Efectul descris, dacă este real, nu este periculos sau îngrijorător şi, cel mai probabil, nu are nicio legătură cu reacţiile generale la vaccinare sau cu efectele secundare ale vaccinurilor ARNm”, a declarat Julian Schulze zur Wiesch de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf (UKE).

Vaccinurile care utilizează ARNm, sau acid ribonucleic mesager, sunt în continuare considerate, în general, sigure.

Colega lui Schulze, Marina Rodnina, de la Institutul Max Planck pentru Ştiinţe Naturale Multidisciplinare din Göttingen, are o opinie similară. „În prezent, nu există dovezi care să sugereze că astfel de fragmente de proteine produse prin vaccinare sunt asociate cu efecte adverse la oameni”, a notat ea.

Cu toate acestea, dacă procesul de producţie poate fi ajustat astfel încât fenomenul în cauză să poată fi evitat, „acest lucru ar trebui făcut, cu siguranţă, pentru utilizarea viitoare a tehnologiei ARNm”, a declarat ea.

Vaccinurile ARNm conţin instrucţiunile de construcţie – din ARNm – pentru o componentă a virusului împotriva căreia oamenii trebuie protejaţi. Un tip de maşinărie constructoare de proteine (ribozomi) citeşte aceste molecule de ARNm din celulele umane şi, pe baza acestora, asamblează o proteină a virusului. Ulterior, sistemul imunitar este stimulat să producă substanţe de apărare împotriva virusului.

Pentru a fi deosebit de eficiente, ARNm din vaccinuri este modificat uşor de către producător. Aceste modificări pot perturba uşor maşinăria constructoare de proteine la momentul la care aceasta citeşte amprenta ARNm, ceea ce conduce la producerea unor proteine nedorite.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.