Studiu: Nu există o singură genă gay

Nu există o o singură „genă gay” responsabilă de orientarea sexuală. Este concluzia celui mai mare studiu de acest fel, realizat de cercetători din Europa și Statele Unite, pe aproape 480.000 de oameni. În schimb, atracția unei persoane față de cineva de același sex este modelată de o combinație complexă între mai mulți factori genetici și factorii  de mediu, arată același studiu, citat de CBS.

„Este de facto imposibil să prezici orientarea sexuală a unei persoane după genomul ei  „, spune Ben Neale. membru al Institutului Broad, asociat cu Universitătea Harvard şi Massachusetts Institute of Technology (MIT), una dintre numeroasele instituţii din care provin autorii studiului. „Este o parte naturală și normală a diversității speciei noastre. Rezultatul ar trebui să vină în sprijinul faptului că nu trebuie să încercăm să vindecăm homosexualitatea. Nu este în interesul nimănui”, adaugă cercetătorul.

Ce a mai arătat studiul

 

Oamenii de știință care au realizat studiul au găsit cinci mutații în genom care au putut fi asociate cu orientarea homosexuală: două comune atât la bărbați cât și la femei, două specifice numai bărbaților și una doar femeilor. Numai că, luate chiar și împreună, cele cinci variații genetice au explicat mai puțin de 1% dintre atracțiile față de persoane de același sex.

În același timp, cercetătorii estimează că genetica influențează atracția unei persoane față de cineva de același sex într-o proporție cuprinsă între 8% și 25%/

Componenetei genetice i se adaugă, așadar,  factorii de mediu. Pentru a explica mai bine concluziile cercetării, oamenii de ştiinţă au făcut comparaţii cu înălţimea oamenilor: efectul genetic este indiscutabil, deoarece înălţimea unei persoane este legată de aceea a părinţilor ei. Însă genetica nu explică totul: alimentaţia din timpul copilăriei are la rândul ei un impact puternic asupra înălţimii. Aceste detalii sunt denumite de oamenii de ştiinţă „factori de mediu”, informează Agerpres, care citează același studiu.

Autorii sunt conştienţi că acesta este un subiect delicat, iar Ben Neale,a reamintit,  într-o conferinţă telefonică purtată marţi cu mai mulţi jurnalişti, că el însuși e gay, mai notează Agerpres.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.