Studiu: O a doua doză de rapel împotriva COVID-19 poate avea doar un „beneficiu marginal” la adulţii tineri sănătoşi

O a doua doză de rapel de vaccin pe bază de ARN mesager poate avea doar un „beneficiu marginal” împotriva infecţiilor cu SARS-CoV-2 la adulţii tineri sănătoşi, potrivit unui studiu israelian publicat, miercuri, în New England Journal of Medicine, relatează AFP.

Studiul a fost realizat în rândul a circa 600 de angajaţi sanitari de la centrul medical Sheba, dintre care 270 au primit o a doua doză de rapel (a patra doză de vaccin) cu serurile anti-COVID-19 de la Pfizer sau Moderna, la patru luni după ce au primit a treia doză de vaccin. Restul au primit doar trei doze de vaccin de la Pfizer.

În general, a patra doză este sigură şi aduce nivelul de anticorpi neutralizanţi, care blochează infectarea celulelor cu coronavirus, la nivelul de după cea de-a treia doză, potrivit studiului.

Studiul, care a fost realizat în momentul în care varianta Omicron circula la scară largă în Israel, sugerează totuşi că a patra doză oferă puţina protecţie suplimentară împotriva infecţiei, în pofida scăderii treptate a nivelurilor de anticorpi pentru cei care au primit trei doze.

A patra doză cu serul Pfizer scade riscul de a fi infectat cu COVID-19 cu 30% faţă de trei doze, iar cea de la Moderna scade riscul cu 18%.

Protecţia împotriva formelor simptomatice ale bolii este într-o oarecare măsură mai bună decât în cazul celor care au primit trei doze: 43% cu Pfizer şi 31% cu Moderna.

Aceste rezultate sugerează beneficii minore însă ar trebui considerate cu prudenţă, având în vedere numărul mic de participanţi la studiu.

Potrivit autorilor cercetării, conduse de profesorul Gili Regev-Yochay, studiul pare să indice că cele trei doze de vaccinuri dezvoltate împotriva formei iniţiale de COVID-19 au atins un plafon în ceea ce priveşte răspunsul imunitar şi că dozele de rapel nu fac decât să restabilească această imunitate, fără a o mări.

„În plus, am observat o eficacitate scăzută a vaccinului împotriva infecţiilor în rândul angajaţilor sanitari şi o încărcătură virală relativ mare, ceea ce sugerează că pacienţii infectaţi erau contaminanţi. Deci, o a patra doză ar putea avea doar un beneficiu marginal pentru ei”, a spus el.

Alţi experţi au afirmat că acest studiu arată necesitatea dezvoltării de noi vaccinuri.

„Dacă Omicron continuă să circule şi noi folosim în continuare vaccinurile anti-COVID-19 din prima generaţie, sunt de acord cu concluziile autorilor” în cazul adulţilor tineri sănătoşi, a declarat Julian Tang, virolog la Universitatea din Leicester.

„O a patra doză va aduce beneficii persoanelor în vârstă şi din grupurile mai vulnerabile”, cum ar fi cele cu comorbidităţi, a spus el.

„În mod ideal, avem nevoie de noi vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate special împotriva Omicron dacă vrem să îmbunătăţim protecţia celor mai vulnerabili, la fel ca atunci când dezvoltăm vaccinul antigripal în fiecare an”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.