Studiu: O genă cu rol în răspândirea cancerului ar putea ajuta la trarea bolilor de inimă

O genă ce permite cancerului să se răspândească în corp ar putea ajuta la tratarea afecţiunilor inimii, conform unui studiu realizat în Marea Britanie.

O echipă de cercetători a descoperit, în urma unui studiu efectuat pe şoareci, că o genă – numită Myc – poate stimula un proces de regenerare a celulelor inimii atunci când devine hiperactivă.

Concluziile, publicate în jurnalul Nature Communications, sunt considerate „un progres important” către dezvoltarea unui „tratament curativ” pentru afecţiunile inimii, iar cercetătorii cred că ar putea explica totodată de ce cancerul la inimă este atât de rar, relatează Press Association citată de Agerpres.

„Este cu adevărat interesant deoarece oamenii de ştiinţă încearcă de mult timp să determine proliferarea celulelor inimii. Niciunul dintre tratamentele actuale pentru boli de inimă nu este capabil să inverseze procesul de degenerare a ţesutului cardiac – ele încetinesc doar evoluţia bolii. Acum am găsit o modalitate de a face acest lucru într-un model pe şoareci”, a explicat doctor Catherine Wilson, cercetătoare la departamentul de farmacologie al Universităţii din Cambridge, conducătoarea studiului.

O inimă umană adultă poate pierde până la un miliard de celule musculare cardiace în urma unui atac de cord.

Pierderea acestor celule, care nu poate fi inversată, reduce puterea inimii, ceea ce poate conduce la insuficienţă cardiacă şi, în cele din urmă, la deces.

Myc joacă un rol esenţial în procesul ce permite celulelor canceroase să se dezvolte necontrolat prin replicare.

Când gena a fost stimulată să devină hiperactivă pe modelul de şoarece, cercetătorii au observat răspândirea cancerului în organe, inclusiv în plămâni şi ficat. Însă, la nivelul inimii, echipa a descoperit că atunci când genele Myc sunt stimulate împreună cu un alt set de gene cunoscut sub numele de Ccnt, organul a trecut într-o stare regenerativă, iar celulele sănătoase ale acestuia au început un proces de replicare.

„Când aceste două gene au fost supraexprimate împreună în celulele musculare cardiace ale şoarecilor adulţi, am observat o replicare extinsă a celulelor, ceea ce a condus la o creştere semnificativă a numărului de celule musculare cardiace”, a precizat Wilson.

Cercetătorii au putut urmări activitatea Myc în celulele inimii cu ajutorul unei tehnologii de secvenţiere numită ChIP şi au descoperit că o proteină, numită Cyclin T1, are rol esenţial în proliferarea celulelor cardiace sănătoase.

Echipa speră să dezvolte această descoperire într-o terapie genetică pentru tratamentul bolilor de inimă.

„Vrem să utilizăm tehnologii comutabile pe termen scurt pentru a activa Myc şi Cyclin T1 în inimă. În acest fel, nu vom lăsa nicio amprentă genetică ce ar putea duce în mod neintenţionat la dezvoltarea cancerului”, a notat Wilson.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.