Studiu: O nouă metodă de administrare a medicamentelor ar putea înlocui injecțiile cu pastile

acces-medicamente

Cercetătorii de la Baylor College of Medicine și instituțiile colaboratoare au explorat o nouă metodă de administrare a medicamentelor care nu necesită injecții, dar care ar putea fi la fel de ușoară ca înghițirea unei pastile. Astfel, cercetătorii au modificat genetic un set de bacterii naturale, care există în organism, pentru a le folosi la administrarea unor tratamente, în locul injecțiilor.

Pentru anumite afecțiuni cronice, cum este și artrita reumatoidă, tratamentul implică adesea injecții pe parcursul întregii vieți. Frica de ace, infecția asociată injecției și durerea pot determina pacienții să omită administrarea dozelor injectabile prescrise, ceea ce a încurajat dezvoltarea unei noi metode de administrare a medicamentelor, care combină eficacitatea cu efectele secundare limitate pentru a trata pacienții în mod adecvat.

„Oamenilor nu le place să li se facă injecții pentru tot restul vieții. În lucrarea actuală, am explorat posibilitatea utilizării bacteriei probiotice Lactobacillus reuteri ca o nouă platformă de administrare orală a medicamentelor pentru a trata artrita reumatoidă într-un model animal”, a spus dr. Christine Beeton, de la Baylor College of Medicine.

Cercetările anterioare au arătat că o peptidă (proteină scurtă) derivată din toxina anemonei de mare reduce în mod eficient și în siguranță severitatea bolii la modelele de șobolan cu artrită reumatoidă și la pacienții cu psoriazis în plăci.

„Cu toate acestea, tratamentul cu peptide necesită injecții repetate, reducând conformarea pacientului, iar livrarea orală directă a peptidei are o eficacitate scăzută”, a spus dr. Beeton.

Cercetătorii au dezvoltat instrumentele și expertiza pentru a modifica genetic bacteriile probiotice pentru a produce și elibera compuși. În studiul actual, echipa a conceput probioticul L. reuteri care secretă peptida ShK-235 derivată din toxina anemonei de mare.

Ei au ales L. reuteri deoarece aceste bacterii sunt indigene intestinelor umane și ale altor animale. Acesta este unul dintre grupurile de bacterii lactice care a fost folosit de mult timp ca fabrică de celule în industria alimentară și este recunoscut ca fiind sigur de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. L. reuteri are un profil de siguranță excelent pentru sugari, copii, adulți și chiar pentru populația imunodeprimată.

„Rezultatele sunt încurajatoare. Administrarea zilnică a acestor bacterii secretoare de peptide, numite LrS235, a redus dramatic semnele clinice ale bolii, inclusiv inflamația articulațiilor, distrugerea cartilajului și deteriorarea oaselor într-un model animal de artrită reumatoidă”, a spus dr. Beeton.

Cercetătorii au urmărit bacteria LrS235 și peptida ShK-235 pe care aceasta o secretă în interiorul modelului animal. Oamenii de știință au descoperit că, după ce au hrănit șobolanii cu LrS235 vie care eliberează ShK-235, ar putea detecta ShK-235 în circulația sanguină.

„Un alt motiv pentru care am ales L. reuteri este că aceste bacterii nu rămân în intestin permanent. Ele sunt îndepărtate pe măsură ce intestinul își reînnoiește în mod regulat stratul de suprafață interioară de care se atașează bacteriile. Acest lucru deschide posibilitatea regulării administrării tratamentului”, a spus Beeton.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a aduce această metodă de administrare a medicamentelor în clinici, dar cercetătorii anticipează că ea ar putea face tratamentul mai ușor pentru pacienți în viitor.

„Aceste bacterii ar putea fi stocate în capsule care pot fi păstrate pe blatul din bucătărie. Un pacient ar putea lua capsulele atunci când este în vacanță fără a avea nevoie de refrigerare sau de a transporta ace și poate continua tratamentul fără inconvenientul injecțiilor zilnice”, a spus Beeton.

Descoperirile oferă o strategie alternativă de administrare pentru medicamentele pe bază de peptide și sugerează că astfel de tehnici și principii pot fi aplicate la o gamă mai largă de medicamente și pentru tratamentul bolilor inflamatorii cronice.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.