Studiu: Pacienții cardiaci din SUA renunță, din cauza costurilor, la medicamentele care le salvează viața

Unul din opt adulți cu boli de inimă întârzie să își ia medicamentele prescrise pe rețete, ia mai puține medicamente decât cele prescrise sau renunță cu totul la acestea din cauza costurilor mari. Datele sunt cuprinse într-un studiu recent realizat în Statele Unite ale Americii.

Comparativ cu persoanele în vârstă cu asigurare medicală, efectul a fost mai pronunțat în rândul celor sub 65 de ani, una din trei persoane renunțând la tratament, potrivit raportului publicat în Circulation și citat de Reuters.

Deși în privința nerespectării medicației nu este nimic nou, „în ultimii ani, ponderea în creștere a costurilor de asistență medicală plătite direct de pacienți a devenit o problemă”, a declarat coautorul studiului, Dr. Khurram Nasir, șef al diviziei de prevenție cardiovasculară și bunăstare la Houston Methodist Heart and Vascular Center.

„Într-un eșantion reprezentativ la nivel național, aproape 2,2 milioane de pacienți au raportat fie că sar pastile, iau o doză mai mică decât cea prescrisă sau întârzierea intenționată a completării rețetelor pentru a economisi costurile”, a spus Nasir.

 

Unul din trei pacienți cere un medicament mai ieftin

 

În plus, mai mult de unul din trei dintre pacienți au solicitat în mod insistent medicilor să-i ajute să găsească alternative mai ieftine. Mai important, rata neaderenței medicale a fost de trei ori mai mare în rândul populației mai tinere, comparativ cu persoanele în vârstă care aveau asigurare medicală.

Nasir și colegii săi au analizat datele colectate între anii 2013 și 2017 de National Health Interview Survey (NHIS), un sondaj la nivel național asupra persoanelor neinstituționalizate, realizat anual de Centrul Național de Statistică pentru Sănătate din Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA.

Cercetătorii s-au concentrat pe 14.279 de adulți cu un istoric autoraportat de boli cardiovasculare, care au răspuns la trei întrebări care au vizat ultimul an: (1) Ați omis doze de medicamente pentru a economisi bani? (2) Ați luat mai puține medicamente pentru a economisi bani? și (3) Ați întârziat să completați o rețetă pentru a economisi bani?

Participanții au fost întrebați și despre strategiile utilizate în ultimele 12 luni pentru a economisi bani pe medicamente pe bază de rețetă: (1) Ați solicitat medicului dumneavoastră un medicament cu costuri mai mici pentru a economisi bani? (2) Ați cumpărat medicamente cu rețetă dintr-o altă țară pentru a economisi bani? și (3) Ați folosit terapii alternative pentru a economisi bani? Echipa de cercetători a stabilit că 12,6% dintre participanții la sondaj au redus medicamentele din cauza costurilor, mai exact 2,2 milioane de oameni.

 

Pacienții tineri, mai predispuși să reducă tratamentele

 

Pacienții mai tineri cu boli de inimă au fost de trei ori mai predispuși decât cei de peste 65 de ani să raporteze reducerea medicamentelor pentru a economisi bani. În general, 25,7% dintre pacienții cu boli de inimă au raportat că le-au cerut medicilor lor un medicament cu costuri mai mici și 4% au spus că au apelat la terapii alternative. Noile descoperiri sunt importante, deoarece medicamentele pentru boli de inimă „s-au dovedit că îmbunătățesc rezultatele clinice, precum reducerea riscului unui atac de cord ulterior, accident vascular cerebral sau moarte cardiacă”, a spus dr. Jing Luo, profesor asistent de medicină la Universitatea din Pittsburgh. „În ciuda a zeci de ani de dovezi care arată eficacitatea medicamentelor, cum ar fi medicamentele care scad tensiunea arterială și statinele care scad colesterolul, niciunul dintre aceste medicamente nu poate avea oportunitatea să funcționeze decât dacă pacientul își poate permite”, a spus dr. Luo.

Noul studiu ar putea ajuta prin sublinierea importanței costului ca fiind „un mecanism cheie care să ducă la nerespectare”, a spus dr. Prashant Vaishnava, cardiolog la Spitalul Mount Sinai din New York.

„Va fi important să continuăm să dezvoltăm și să punem în aplicare strategii care să diminueze costurile și impactul asupra neaderenței la tratament”, a mai spus cardiologul. Astfel de strategii pot include „substituirea cu alternative generice și utilizarea combinațiilor sau a poli pilulelor, după caz”, au concluzionat cercetătorii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.