Studiu: Pacienții cu cancer au un risc crescut de deces prin boli de inimă

Mulți pacienți cu cancer și supraviețuitori ai acestei afecțiuni mor din cauza bolilor de inimă, mai degrabă decât din cauza tumorilor, mai ales dacă au au fost diagnosticați cu cancer de sân și de prostată, arată concluziile unui studiu american.

Cercetătorii au examinat datele a peste 3,2 milioane de pacienți cu cancer diagnosticați între anii 1973 și 2012. În perioada de studiu, 38% dintre pacienți au murit de cancer și alți 11% au murit din cauza bolilor cardiovasculare.

 

Riscul de deces din cauza unei boli de inimă, cel mai mare în primul an după diagnostic

 

Riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare a fost cel mai mare în primul an după un diagnostic de cancer și în rândul pacienților care au fost diagnosticați cu tumori înainte de 35 de ani.

„Aceste descoperiri arată că o proporție mare de bolnavi de cancer vor muri de boli cardiovasculare, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, anevrism, hipertensiune arterială și leziuni ale vaselor de sânge”, a declarat autorul studiului dr. Kathleen Sturgeon, de la Colegiul de Medicină Penn din Hershey, citat de Reuters.

“Am constatat, de asemenea, că printre supraviețuitorii cu orice tip de cancer diagnosticat înainte de vârsta de 55 de ani, riscul de deces cardiovascular a fost de peste zece ori mai mare decât la ​​populația generală”, a spus Sturgeon.

Cercetătorii au analizat 28 de tipuri de cancer și au constatat că majoritatea deceselor prin boli cardiovasculare au fost în cazurile maligne diagnosticate în mod obișnuit, cum ar fi tumorile de sân și de prostată – ambele sunt, de asemenea, exemple de cancere cu un prognostic bun pentru supraviețuirea cancerului pe termen lung.

Pacienții cu cele mai agresive și mai greu de tratat cancere – inclusiv maligne ale plămânului, ficatului, creierului, stomacului, vezicii biliare, pancreasului, esofagului și ovarelor – au avut o probabilitate mai mare să moară din cauza tumorilor decât din cauze cardiovasculare, a arătat studiul. Deoarece tratamentele mai noi ajută mai mulți pacienți cu cancer să supraviețuiască mai mult, proporția celor care mor de boli de inimă și din alte cauze este posibil să crească, notează autorii studiului în European Heart Journal.

 

Efectele secundare ale tratamentelor cancerului

 

Efectele secundare ale tratamentelor împotriva cancerului pot face supraviețuitorii vulnerabili la probleme cardiace, în special în primii doi ani după primirea diagnosticului de cancer. Tratamentele de chimioterapie mai vechi pot slăbi mușchiul cardiac, iar unele terapii țintite mai noi pot duce la insuficiență cardiacă, de exemplu. Radiația poate provoca tulburări de ritm cardiac sau deteriorarea arterelor și a valvelor cardiace.

Pacienții cu cancer ar putea avea, de asemenea, un risc mai mare să moară din cauza bolilor cardiovasculare în primul an de diagnostic, deoarece atunci când intră în spital sunt detectate și alte afecțiuni și probleme, precum boli de inimă, disfuncții pulmonare și insuficiență renală, a spus dr. Nicholas G. Zaorsky, de la Penn State College of Medicine.

„Sperăm că aceste descoperiri vor crește gradul de conștientizare a pacienților, medicilor de îngrijire primară, oncologilor și cardiologilor în ceea ce privește riscul bolilor cardiovasculare în rândul pacienților cu cancer și nevoia de a acorda îngrijiri cardiovasculare din timp, mai agresive și mai bine coordonate”, a declarat Zaorsky într-un comunicat.

Studiul nu a fost conceput pentru a determina dacă anumite tipuri de cancer sau tratamente tumorale pot cauza în mod direct probleme cardiace potențial fatale. O limitare a analizei este că cercetătorii nu aveau date despre tipurile de tratamente pe care le-au primit pacienții cu cancer, inclusiv dacă au avut intervenții despre care se știe că pot declanșa probleme cardiace, notează echipa de studiu. De asemenea, cercetătorii nu aveau date privind caracteristici individuale ale pacientului, cum ar fi dacă oamenii au avut alți factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi obezitatea, fumatul sau alcoolul.

Concluziile studiului arată că pacienți cu cancer au, în medie, un risc de două până la șase ori mai mare de a muri de boli cardiovasculare decât persoanele din populația generală care nu au tumori, spune dr. Jorg Herrmann, cardiolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. „Acesta este un mesaj cheie pe care orice cardiolog trebuie să-l audă”, a mai spus Hermann.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.