Sistemul de sănătate din România este subfinanţat, potrivit unui studiu lansat, miercuri, de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
„Sistemul de sănătate din România este subfinanţat. Modificările structurale la nivel naţional au tendinţa, din păcate, de a adânci declinul de resurse care sunt deja limitate. Observăm, pe baza analizelor efectuate, că România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană (UE) atât în ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor de sănătate pe cap de locuitor, cât şi din perspectiva procentului din Produsul Intern Brut care este alocat acestui domeniu. Sistemul de sănătate este orientat cu precădere spre tratare, alocând cea mai mare pondere din cheltuieli serviciilor cu internare în spitale, în timp ce prevenţia ocupă un rol secundar”, a relevat studiul „Analiza impactului economic și social al furnizorilor privați de servicii medicale din România”, comandat de PALMED.
Potrivit studiului, prin comparaţie cu UE, România înregistrează decalaje şi în ceea ce priveşte vârsta medie la care încep să apară problemele de sănătate, numărul de examinări RMN, CT sau cel de consultaţii stomatologice anuale.
Conform ultimelor date disponibile la nivel european, în țara noastră, speranța de viață sănătoasă, respectiv numărul de ani preconizat pentru ca o persoană să trăiască fără probleme de sănătate, se situează în jurul vârstei de 60,2 ani, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 64,6 ani. Față de anul 2010, când Uniunea Europeană prezenta un avans de 4,8 ani, România a recuperat această diferență cu patru luni.
Datele arată că sistemul de sănătate din România este orientat cu precădere spre tratare, iar prevenția ocupă un rol secundar.
„Ratele ridicate ale mortalității evitabile prin prevenție și prin cauze tratabile confirmă necesitatea unui sistem eficient de prevenție, precum și intervenție eficace. Dezvoltarea pieței serviciilor medicale private a avut o contribuție semnificativă în prevenirea și tratarea timpurie a unor boli”, se arată în studiul citat.
Studiul notează că evoluția numărului personalului medical din sistemul de sănătate a fost influențată de nivelul salarial competitiv, dar și de programele de pregătire organizate de furnizorii privați de servicii medicale. În sistemul public, salariile au crescut semnificativ în 2018, pentru a răspunde deficitului accentuat de profesioniști din domeniul medical.
România se confruntă cu o lipsă majoră de cadre medicale, pe fondul emigrării masive în alte țări. Creșterea nivelului salarial în 2018 în sistemul public de sănătate a avut drept scop stoparea acestui fenomen, se mai arată în studiul citat.