Studiu: Particulele generate de frâna mașinilor, la fel de nocive ca și gazele de eșapament

Particulele difuzate în mediu de plăcuțele de frână auto pot fi la fel de nocive pentru sistemul imunitar ca și noxele auto, au descoperit oamenii de știință de la King’s College London.

Se știe că gazele de evacuare au efecte nocive asupra sănătății plămânilor, inimii și creierului, dar pericolele reprezentate de ”praful de frână” sunt mai puțin cunoscute. Oamenii de știință de la King’s College London spun, însă, că aceste microparticule pot slăbi sistemul imunitar și pot duce la un risc crescut de infecții pulmonare.

Cercetătorii au testat în laborator efectele metalelor din ”praful de frână” asupra macrofagelor, parte a sistemului imunitar, și au descoperit că le-a limitat capacitatea de luptă împotriva bacteriilor. Unul dintre cercetători a spus chiar că praful de frână ar putea contribui la efectul supranumit „gâtul londonez”, un nume dat tusei și răcelilor care îi afectează recurent pe locuitorii din capitala Marii Britanii.

 

Poluarea dăunează sistemului imunitar și crește riscul de infecții pulmonare

 

Poluarea scade apărarea organismului, transportând metale grele în țesuturile sensibile și cauzând inflamarea și deteriorarea leucocitelor.

Potrivit estimărilor oamenilor de știință implicați în studiu, ”praful de frână” reprezintă aproximativ 20% din poluarea cu particule PM 2,5 provocată de trafic. Acest tip de praf este produs atunci când o plăcuță de frână din metal sau ceramică se macină la frecarea cu discul metalic de frână. Aceste particule, care pot include funingine și cenușă, pot pătrunde în cele mai adânci și mai mici zone ale plămânilor de unde este greu să fie eliminate.

 

Macrofagele, afectate de poluare

 

În testele de laborator, oamenii de știință au expus macrofagele, care asigură sistemul imunitar al plămânului, la metalele care se găsesc în particulele de poluare. După expunere, aceste celule au fost mai puțin capabile să distrugă stafilococul auriu – o cauză comună a infecțiilor pulmonare. De asemenea, metalele din ”praful de frână” au produs substanțe chimice care declanșează, de regulă, inflamație în organism ce a fost legată, printre altele, de boli de inimă și demență. Un metal numit vanadiu, care ar fi principalul responsabil de efectele negative, a fost găsit atât în noxe, cât și în praful de frână. Alte metale găsite în ambele tipuri de poluare includ arsenic, staniu și stibiu, iar praful de frână conținea, de asemenea, cupru și fier, care sunt cunoscute ca fiind toxice.

Echipa de oameni de știință britanici a constatat că efectul metalelor din ”praful de frână” asupra sistemului imunitar este simular cu cel al noxelor.

Există, însă, și o veste bună: dispariția poluării a făcut ca celulele să funcționeze din nou normal.

Autorii studiului au subliniat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma aceste concluzii preliminare.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.