Studiu pe un grup de pacienți cu afecțiuni neurologice: Rezultate uimitoare înregistrate după numeroase antrenamente de… box

Boxul…probabil ultima activitate pe care cei mai mulți ar putea-o asocia ca fiind benefică pentru creier, cu atât mai mult în cazul pacienților cu afecțiuni neurologice; în ciuda acestui fapt, o cercetare recentă a Universității Edith Cowan (ECU) întreprinsă în parteneriat cu Institutul Perron și boxerul Rai Fazio demonstrează că exercițile sportului amintit – fără adversar în acest caz desigur – ar putea fi o modalitate valoroasă pentru persoanele care suferă de boala Parkinson de a-și îmbunătăți calitatea vieții – relatează NewsMedical.

Colaborând cu Spitalul Sir Charles Gairdner și Universitatea din Australia de Vest, autorii studiului au monitorizat 10 persoane cu Parkinson în stadiu incipient, cărora li s-a solicitat să efectueze trei sesiuni de box, timp de o oră la șapte zile, timp de 15 săptămâni; pacienții nu s-au luptat cu un adversar real ci au exersat pe un dispozitiv sportiv gen Fightmaster, care are 11 ținte de pumni căptușite, montate pe un suport.

„Ceea ce am făcut a fost să observăm cât de fezabil este un program de box pentru persoanele cu Parkinson, ceea ce nu se făcuse anterior. Am folosit monitoare de ritm cardiac pe tot parcursul activităților, astfel încât să putem monitoriza solicitarea cardiovasculară a participanților noștri, dar și scale care le-au măsurat nivelurile percepute de efort atât din punct de vedere fizic, cât și cognitiv. Avem o mulțime de rezultate pentru a afirma că (n.r. boxul) este sigur, bine tolerat și că oamenilor le-a plăcut” – declară dr. Travis Cruickshank, de la Centrul ECU pentru Sănătate de Precizie, citat de sursa amintită, precizând că acest sport a crescut în popularitate în rândul pacienților respectivi, în ciuda puținelor dovezi care ar recomanda utilizarea acestuia.

Specialistul a subliniat că antrenamentul de box în echipă are avantajul de a combina multe aspecte ale terapiei precum exercițiile fizice, stimularea cognitivă și socializarea într-un singur exercițiu.

Cum s-au organizat exercițiile sportive

Programul a fost împărțit în trei etape distincte: o introducere în box, o componentă de mare intensitate și un segment provocator cognitiv; participanții au efectuat „runde” de două până la trei minute, timp în care au boxat diferitele tampoane în secvențe diferite, întrerupte de cel mult două minute de odihnă.

Astfel, după programul celor 15 săptămâni, nouă dintre cei 10 participanți și-au îmbunătățit scorul la scala unificată de evaluare a bolii Parkinson, instrument folosit pentru a măsura progresia și severitatea afecțiunii dar grupul a raportat, de asemenea, și o reducere a oboselii și îmbunătățirea somnului.

Specialistul citat a adăugat că un aspect cheie al studiului a fost stabilirea boxului ca opțiune fezabilă care să fie prescrisă persoanelor care trăiesc cu Parkinson în stadiu incipient.

Concluziile obținute după antrenamente

În ciuda intensității ridicate a multor exerciții fizice, participanții nu au raportat nicio creștere a durerilor musculare din program și nici leziuni majore care ar fi fost de așteptat pentru pacienți ceea ce înseamnă că fiecare persoană a finalizat programul de 15 săptămâni cu aproape 97% din sesiunile de antrenament finalizate.

„De fapt, după ce am terminat studiul, toată lumea a ales să cumpere un Fightmaster și să-l instaleze acasă”, a precizat dr. Cruickshank, referindu-se la faptul că, ulterior, astfel de programe ar putea fi ori derulate în casele pacienților, autoadministrate, supravegheate în clinici sau făcute de la distanță prin telesănătate, pentru a fi cât mai accesibile.

„Camaraderia și relațiile pozitive formate între membrii studiului au servit și ca element motivant. Aceste beneficii sociale nu pot fi subestimate, mai ales având în vedere legătura dintre socializare și bunăstarea emoțională” – a declarat cercetătorul, precizând totodată că următorul pas va fi testarea eficacității terapeutice a boxului într-un grup mai mare de oameni care trăiesc cu diferite stadii ale bolii.

Antrenamentele din jurul ringului, benefice și în cazul altor afecțiuni neurologice

În plus, potrivit acestuia, antrenamentele de acest tip ar putea fi eficiente și pentru alte afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Huntington, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral sau leziunile cerebrale traumatice: „Dincolo de aceste afecțiuni neurologice, persoanele cu cancer pot vedea și beneficii, în special asupra conținutului de minerale osoase și a masei musculare, care este afectată de tratamente”, a completat el.

„Abilitatea de a adapta antrenamentul la starea individuală a cuiva este cu adevărat importantă. Știm că acum este sigur, bine tolerat și oamenilor le place. Odată ce am stabilit eficacitatea terapeutică cu studii mai mari – atunci va fi gata de implementat în comunitate” – a conchis dr. Travis Cruickshank, potrivit site-ului de specialitate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.