Studiu: Persoanele care poartă mască nu renunță la spălatul pe mâini

Potrivit oamenilor de știință britanici, purtarea protecției faciale nu a dus la renunțarea la igiena mâinilor, ceea ce sugerează că oamenii nu vor renunța la beneficiile unei măsuri de sănătate publică în detrimentul alteia.

Unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea că utilizarea protecției faciale ar putea oferi purtătorilor un fals sentiment de securitate și să-i facă mai puțin susceptibili să se implice în alte comportamente care ar putea reduce răspândirea coronavirusului, cum ar fi spălarea mâinilor și distanțarea socială – un fenomen cunoscut sub numele de „compensare riscului”, scrie The Guardian.

Potrivit studiului publicat în jurnalul BMJ Analysis, echipa de cercetători a analizat 22 de cercetări care explorează impactul purtării de mască asupra ratei de răspândire a virusurilor respiratorii, altele decât SARS-CoV-2, inclusiv gripa, în șase dintre aceste studii fiind analizată și igiena mâinilor.

„Nu avem nicio dovadă directă din actuala pandemie, așa că tot ce am făcut este să analizăm cercetările existente”, a declarat prof. Theresa Marteau, coautoare a cercetării de la Universitatea din Cambridge .

În timp ce cele șase studii nu au fost concepute în mod special pentru a analiza dacă purtarea măștilor a influențat spălarea mâinilor, echipa spune că niciunul nu a arătat dovezi că purtarea măștii a determinat o reducere a igienei mâinilor. Două dintre studii au sugerat chiar că purtarea măștii poate crește igiena mâinilor.

„Asta nu înseamnă că nu există compensarea riscului – există, cu siguranță, la nivel individual… Dar nu putem găsi nicio dovadă pentru compensarea riscului la nivel de populație”, a mai spus Marteau.

„Conceptul de compensare a riscului, mai degrabă decât compensarea riscului în sine, pare o amenințare mai mare pentru sănătatea publică prin întârzierea intervențiilor potențial eficiente”, a scris echipa.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.