Studiu: Persoanele cu afecțiuni gingivale au risc crescut de accident vascular cerebral

Adulții care suferă de boli ale gingiilor ce pot fi prevenite prin periajul dentar prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral, avertizează cercetătorii americani.

Aceștia au descoperit că persoanele sănătoase cu afecțiuni gingivale au risc de dublu de a prezenta blocaje ale arterelor cerebrale. Inflamația gingiilor ar contribui la blocarea acestor vase de sânge, afectând fluxul sanguin și deteriorând lent modul de funcționare a vaselor de sânge. Curățarea plăcii bacteriene în fiecare zi este cea mai ușoară modalitate de a evita acest lucru și este recomandată de cele mai proeminente organizații caritabile care militează pentru sănătatea inimii.

Autorul studiului, dr. Souvik Sen, de la Facultatea de Medicină a Universității Carolina de Sud, a declarat: „Boala gingivală este o infecție bacteriană cronică care afectează structurile moi și dure care susțin dinții și este asociată cu inflamația. Deoarece inflamația pare să joace un rol major în dezvoltarea și agravarea aterosclerozei sau„ întărirea” vaselor de sânge, am vrut să aflăm dacă boala gingivală este asociată cu blocajele în vasele de sânge din creier și accidentele vasculare cerebrale cauzate de ateroscleroza acestor vase de sângei.”, a spus Sen, potrivit Daily Mail.

Boala gingivală, o sursă importantă de inflamație

Cercetarea a implicat două studii diferite. În primul, cercetătorii au analizat 1.145 de persoane, cu o vârstă medie de 76 de ani, care nu au suferit un accident vascular cerebral. Au folosit scanări RMN pentru a măsura blocajele arterelor creierului. Stomatologii au clasificat prezența și severitatea bolii gingivale. Studiul a exclus persoanele care aveau afecțiuni ale gingiilor suficient de grave încât să ducă la pierderea dinților. Rezultatele au arătat că blocaje grave ale arterelor cerebrale la unul din zece participanți la studiu. Persoanele cu gingivită aveau de două ori mai multe riscuri de a avea o formă de îngustare a arterelor cerebrale din cauza acumularea plăcii bacteriene în comparație cu cele care nu sufereau de boală gingivală.

După ajustarea rezultatelor cu factori de risc precum vârsta, tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului ridicat, persoanele cu gingivită au fost de 2,4 ori mai expuse riscului să aibă „artere cerebrale cu blocaje severe”.

Al doilea studiu a implicat 265 de pacienți care suferiseră accidente vasculare cerebrale, având o vârstă medie de 64 de ani. Pacienții cu afecțiuni gingivale au avut o probabilitate de trei ori mai mare să sufere un accident vascular cerebral care să implice vase de sânge din partea din spate a creierului, cea care controlează vederea și coordonarea, decât pacienții cu accident vascular cerebral care nu aveau boală gingivală. Accidentele vasculare cerebrale ale arterelor mari datorate întăririi arterelor au fost de două ori mai frecvente la pacienții cu boală gingivală decât la cei fără.

Întărirea arterelor, numită ateroscleroză, este întâlnită atât în ​​creier, cât și în alte părți ale corpului. Apare atunci când arterele creierului se înfundă cu o substanță lipicioasă formată din placă bacteriană și colesterol, care limitează fluxul de sânge. Se consideră că boala gingivală contribuie la acest proces întrucât sistemul imunitar răspunde la bacteriile care intră în fluxul sanguin. Arterele se îngustează pentru a capta bacteriile, potrivit British Heart Foundation.

„Este important pentru clinicieni să recunoască faptul că afecțiunile gingiilor sunt o sursă importantă de inflamație pentru pacienții lor și să lucreze cu pacienții pentru a aborda bolile gingivale. Lucrăm la un studiu actual pentru a evalua dacă tratamentul bolii gingivale poate reduce asocierea ei cu accident vascular cerebral.”, a mai spus dr. Sen, autorul studiului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.