Oamenii care nu pot adormi noaptea pot avea un risc crescut de a dezvolta probleme cognitive sau de demență decât persoanele care dorm bine, sugerează un studiu.
Cercetătorii chinezi au examinat datele din 51 de studii publicate anterior care au urmărit evoluția persoanelor de vârstă mijlocie și vârstnică din America de Nord, Europa și Asia de Est timp de până la câteva decenii, pentru a vedea dacă problemele de somn au fost asociate cu tulburările cognitivă.
Cercetările au descoperit că persoanele cu insomnie au avut cu 27% un risc mai mare să dezvolte probleme cognitive. Oamenii care au avut o calitate insuficientă a odihnei au fost cu 25% mai predisupuși să dezvolte demență, au atras atenția cercetătorii.
Așa-numita ineficiență de somn a fost asociată cu o șansă mai mare de 24% de declin cognitiv, relatează echipa de studiu în Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.
„Aceste descoperiri au sugerat că managementul somnului ar putea servi drept o cale promițătoare pentru prevenirea demenței”, a declarat principalul autor al studiului dr. Wei Xu, de la Universitatea Qingdao din China, potrivit Daily Mail.
Problemele de somn afectează creierul
Problemele de somn ar putea duce la tulburări cognitive prin provocarea inflamației țesutului la nivelul sistemului nervos central, inclusiv creierul și măduva spinării, a spus dr. Xu, unul dintre autorii studiului. Tulburările de somn ar putea duce, de asemenea, la probleme cognitive, provocând sau exacerbând așa-numita hipoxie cerebrală sau o reducere a aportului de oxigen în creier, a adăugat medicul. În plus, problemele de somn ar putea face creierul mai puțin eficient la eliminarea deșeurilor și poate contribui la atrofieri în regiunile-cheie ale creierului.
Analiza a scos la iveală că apneea de somn ar putea crește cu 29% riscul problemelor cognitive, în timp ce statul pentru mult timp în pat fără a adormi a fost legat de un risc mai mare de 15% de tulburări cognitive.
Persoanele care dormeau în jur de șase sau șapte ore pe noapte păreau să aibă cel mai mic risc de tulburări cognitive, în timp ce riscul era crescut pentru persoanele care dormeau mai puțin de patru ore sau mai mult de 10 ore pe noapte.
Este posibil ca somnul scurt și alte probleme de somn să contribuie la degenerarea în anumite zone ale creierului asociate cu demența, notează autorii studiului. De asemenea, oamenii care au deja o astfel de degenerare tind să doarmă mai mult. Sunt însă necesare studii suplimentare pentru a testa dacă îmbunătățirea calității și cantității somnului afectează riscul de demență mai târziu, mai scriu cercetătorii.
Somnul, vital pentru sănătate
Matthew Pase, cercetător la Universitatea din Melbourne din Australia, care nu a fost implicat în studiu a afirmat că este nevoie de mai multe dovezi pentru a înțelege dacă somnul de slabă calitate sau insuficient duce la demență și dacă îmbunătățirea somnului poate contribui la atenuarea acestui risc.
Cu toate acestea, a spus Pase, „somnul este vital pentru sănătatea generală și ar trebui să fie o prioritate”. Majoritatea adulților au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte, conform CDC. „Insomnia și plângerile legate de somn par să provoace o mare anxietate care, în opinia mea, nu este justificată dacă sursa sa este sănătatea creierului”, a spus dr. Eric Larson, de la Institutul de cercetare în domeniul sănătății Kaiser Permanente Washington din Seattle, care nu a fost implicat în studiu. Dar dacă problemele de somn interferează cu activitățile cotidiene și bunăstarea în timpul zilei, aceasta este o problemă pe care oamenii ar trebui să o discute cu medicul lor.