Studiu: Persoanele vârstnice care iau frecvent medicamente și consumă alcool au un risc crescut să se accidenteze

Adulții în vârstă care iau multe medicamente sunt expuși mai mult riscului să cadă și să se rănească atunci când beau alcool, arată datele unui studiu recent.

Cercetătorii s-au concentrat pe o largă varietate de medicamente care pot avea efecte secundare potențial periculoase atunci când sunt amestecate cu alcool, inclusiv anumite tratamente de tensiune arterială, pastile de alergii, calmante, medicamente psihiatrice și terapii pentru diabet.

În combinație cu alcoolul, multe dintre aceste medicamente ar putea provoca căzături din cauza somnolenței sau a scăderii puternice a tensiunii arteriale sau a zahărului din sânge, au explicat autorii studiului.

În timpul testării, fost examinați 1.457 de adulți cu vârsta de 65 de ani și mai în vârstă cu privire la utilizarea acestor medicamente și obiceiurile lor privind băutura, apoi s-a evaluat câte persoane au suferit căzături în următorii ani.

 

Medicamentele care provoacă somnolență, mai riscante când sunt combinate cu alcoolul

 

În general, riscul de căzătură nu pare mai mare pentru persoanele care au utilizat anumite medicamente despre care se crede că fac o combinație nepotrivită cu alcoolul. Însă persoanele care au băut și au folosit medicamente cunoscute că determină sedare sau somnolență au avut un risc cu 50% mai mare să suporte o căzătură și cu 62% mai multe șanse sufere o cădere în urma căreia să se rănească.

„Multe medicamente care acționează asupra sistemului nervos central, atunci când sunt combinate cu alcool, pot duce la o sedare sporită, ceea ce crește riscul adulților mai în vârstă de a cădea și mai ales de a se răni”, a spus Grainne Cousins, autorul principal al studiului și cercetător la Colegiul Regal de Chirurgi din Dublin, potrivit Reuters.

Din studiu nu reiese însă cât alcool poate consumat în siguranță când se iau medicamente cunoscute a fi sedative atunci când sunt amestecate cu alcool, au precizat cercetătorii. De altfel, căzăturile sunt principala cauză a dizabilității și a decesului în rândul adulților mai în vârstă, au constatat autorii studiului.

 

Majoritatea vârstnicilor care iau rețete consumă și alcool

 

Majoritatea adulților în vârstă consumă și alcool, notează echipa de studiu, iar mulți dintre ei iau și medicamente pe bază de rețetă care pot avea efecte secundare periculoase atunci când sunt amestecate cu alcool. La începutul studiului, participanții aveau în medie 72 de ani și 64% au declarat că au consumat alcool. Aproximativ 12% dintre aceștia au luat cel puțin un medicament pe care cercetătorii l-au considerat că ar putea provoca căzături atunci când este amestecat cu alcool, iar 5% au luat două sau mai multe astfel de medicamente. Doar 50 de persoane, sau 3% dintre participanți, au consumat alcool și au luat medicamente cunoscute că provoacă sedare. Medicamentele includeau opioide, antipsihotice, antidepresive și anumite medicamente pentru epilepsie și dureri nervoase.

După patru ani, 608 de persoane, sau 42%, au avut cel puțin o căzătură și 18% au fost rănite în urma unei căzături.

Cercetătorii nu au avut însă date despre utilizarea unei largi varietăți de medicamente fără prescripție, care se consideră că au un efect de sedare accentuat la consumul de alcool. Chiar și așa, rezultatele studiului sugerează că adulții în vârstă ar trebui să discute despre obiceiurile lor privind consumul de alcool cu medicii pentru a reduce potențialul de apariție a căderilor provocate de amestecul medicamentelor prescrise cu alcool, au recomandat autorii studiului.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.