Studiu: Pierderea bruscă în greutate a pacienților cu cancer, legată de deteriorarea ADN-ului care perturbă mesagerii chimici care sunt trimiși la creier

Ana Maria Cizmaș

O echipă de cercetători a studiat posibilele cauze ale pierderii bruște în greutate a pacienților diagnosticați cu cancer. Pierderea bruscă a greutății, a poftei de mâncare și a mușchilor poate afecta unii pacienți în stadiile ulterioare ale bolii. Acest sindrom de epuizare este cunoscut sub numele de cașexie și poate fi declanșat în alte afecțiuni grave, inclusiv boli de inimă și HIV, spun specialiștii.

În plus, o versiune moștenită a sindroamelor de epuizare extremă poate afecta copiii. Sindromul Cockayne, așa cum este cunoscută această epuizare extremă, îi determină pe copii să sufere de malnutriție severă și pierderi care sunt paralele cu efectul cașexiei, informează The Guardian.

”În cazul pacienților cu cancer, persoanele pot trece de la a părea destul de normale la a fi în scaunul cu rotile din cauza pierderii musculare și a pierderii în greutate în doar câteva luni”, a spus profesorul oncolog Charlie Swanton, de la Crick Institute din Londra.

”Este destul de înspăimântător.”, a mai adăugat acesta.

În ciuda eforturilor științifice considerabile, cauzele cașexiei au rămas un mister. Cu toate acestea, cercetările recente ale oamenilor de știință din Marea Britanie dau speranțe că studiile sunt aproape de identificarea unor cauze ale pierderii bruște în greutate.

Astfel, o echipă de oameni de știință condusă de profesorul Ketan Patel, director al Institutului de Medicină Moleculară Weatherall din Oxford, a legat recent boala de deteriorarea ADN-ului care perturbă mesagerii chimici care sunt trimiși la creier, determinându-l să elibereze hormoni care suprimă apetitul. Rezultatul este o pierdere severă în greutate, potrivit sursei citate.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că acest proces este adesea inițiat atunci când formaldehida chimică naturală se acumulează în fluxul sanguin al unei persoane. Când aceasta este filtrată de rinichi, celulele lor suferă leziuni ale ADN-ului în acest proces. Acest lucru, la rândul său, face ca rinichii lor să secrete un hormon care trimite creierului un mesaj pentru a suprima apetitul.

”Când faci chimioterapie, ți se administrează o substanță chimică care atacă ADN-ul în același mod ca și formaldehida”, a spus Patel.

”Cu alte cuvinte, poate dăuna ADN-ului și poate declanșa aceste semnale care spun creierului să suprime pofta de mâncare.”, a mai adăugat acesta.

Cercetarea dă și o posibilă soluție terapeutică pentru pierderea bruscă a greutății

Pe de altă parte, cercetarea sugerează și o posibilă cale de tratare a problemei, potrivit profesorului Patel. Mesagerul trimis de rinichi către creier este o substanță chimică numită GDF15, o descoperire care are implicații clinice importante.

”Sugerează că putem fi capabili să tratăm pierderea în greutate la pacienții supuși chimioterapiei pentru cancer și la copiii cu sindrom Cockayne prin administrarea unui anticorp care neutralizează GDF15. Am putea apoi să blocăm aceste mesaje și să oprim apariția cașexiei lor”, a explicat profesorul Patel.

Cu toate acestea, profesorul oncolog Charlie Swanton a recomandat prudență.

”Acesta este un studiu fascinant și important. GDF15 este un mecanism cunoscut care contribuie la dezvoltarea cașexiei, dar nu va fi singurul. Avem nevoie de mai multă muncă ca aceasta pentru a înțelege de urgență alte căi și cauze, deoarece știm că acest sindrom contribuie la incapacitatea noastră de a trata pacienții pe măsură ce aceștia devin mai slabi”, a precizat Swanton.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.