Studiu: Poluarea aerului provoacă sute de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

Sute de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și atacuri acute de astm sunt înregistrate în perioadele în care poluarea crește brusc. Acesta este rezulatul unui studiu realizat în Marea Britanie de cercetătorii de la King’s College London. Autorii studiului au analizat datele din Londra, Birmingham, Bristol, Derby, Liverpool, Manchester, Nottingham, Oxford și Southampton.

În zilele în care nivelurile de poluare erau în jumătatea superioară a intervalului anual s-au înregistrat în medie cu 124 de stopuri cardiace în plus.

 

O urgență pentru sănătate

 

Șeful Serviciului de sănătate din Anglia, Simon Stevens, a catalogat rezultatele drept alarmante și susține că aceasta este „o urgență pentru sănătate”.

Cercetarea a scos la iveală că există riscuri semnificative pentru sănătatea pe termen scurt, cauzate de poluarea aerului, care provoacă aproape 500.000 de decese premature în Europa în fiecare an.

În zilele cu un nivel ridicat de poluare, în cele nouă orașe în care s-a realizat testul, au existat, în medie, 231 de internări suplimentare în spital, cu un număr suplimentar de 193 de copii și adulți care au avut nevoie de tratament pentru astm.

Dr. Heather Walton, de la King’s College London’s Environmental Research Group, a declarat că politicile de reducere a poluării aerului s-au concentrat în principal pe efectele legate de speranța de viață. Cu toate acestea, studiile de sănătate arată legături clare cu o gamă mult mai largă de efecte asupra sănătății, a adăugat ea, potrivit bbc.com.

În Londra, zilele cu poluare ridicată au provocat un număr suplimentar de 87 de stopuri cardiace în medie, 144 accidente vasculare cerebrale în plus și 74 de copii și 33 de adulți care au ajuns în spital cu probleme legate de astm. Birmingham a înregistrat alte 12 stopuri cardiace în afara spitalului, alte 27 de internări pentru accident vascular cerebral și încă 26 de astm. În celelalte orașe supuse analizelor, au fost înregistrate aproximativ șase atacuri de cord și până la 14 internări suplimentare în spital atât pentru accident vascular cerebral cât și pentru astm. Singurul oraș în care nu a existat o creștere vizibilă a fost Derby.

 

Efectele poluării asupra sănătății

 

Printre riscurile pe termen lung asociate cu nivelurile ridicate de poluare se numără reducerea creșterii plămânilor și greutatea scăzută la naștere. Cercetarea King’s College sugerează, de asemenea, că reducerea poluării aerului cu o cincime ar reduce incidențele de cancer pulmonar  între 5% și 7% în cele nouă orașe examinate.

„Este clar că, de fapt, situația de urgență climatică este și o situație de urgență pentru sănătate. Deoarece aceste morți evitabile sunt acum – nu în 2025 sau 2050 – împreună, trebuie să acționăm acum”, a declarat șeful Serviciului de sănătate din Anglia, Simon Stevens.

Cifrele au fost publicate înaintea Summit-ului internațional de aer curat organizat de primarul Londrei Sadiq Khan și rețeaua UK100 de lideri ai administrației locale. Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a anunțat că „ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea calității aerului și combaterea poluării” și că noua legislație va „spori puterile locale în abordarea surselor cheie de poluare a aerului”.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.