Studiu: Primele medicamente pentru copii, produse cu ajutorul unei imprimante 3D

sursa foto: Vall d’Hebron University Hospital

Un spital din Spania lansează un studiu pentru a testa eficacitatea, tolerabilitatea și acceptarea unui medicament pentru copii, produs cu ajutorul unei imprimante 3D.

Acesta va fi primul studiu clinic din Europa cu un medicament imprimat 3D în domeniul pediatric și este rezultatul colaborării dintre Serviciul de Farmacie de la Spitalul Universitar Vall d’Hebron, Universitatea din Santiago de Compostela și compania FabRx.

Imprimanta 3D folosită pentru studiu produce medicamente în forme semi-solide și masticabile, care sunt personalizate pentru fiecare copil în funcție de greutatea și caracteristicile clinice ale acestuia.

Această nouă metodă de administrare a medicamentelor este mult mai convenabilă și evită erorile de dozare în comparație cu siropurile tradiționale, ajutând la dozarea medicamentului într-un mod personalizat pentru fiecare pacient.

„Până acum, familiile sunt cele care trebuie să dozeze medicamentul prin măsurarea volumului de sirop, dar această nouă metodă este mult mai convenabilă și evită eventualele erori în doza administrată”, explică dr. Maria Josep Cabañas, șef al Secției de Farmacie a Spitalului de Copii și Spitalului de Femei din Vall d’Hebron și cercetător al grupului de Farmacie de bază, translațională și clinică a Institutului de Cercetare Vall d’Hebron (VHIR)..

Studiul clinic va testa eficacitatea noii formule, dar va determina și dacă, în acest mod, crește acceptabilitatea și îmbunătățește experiența minorilor – în special a celor cu patologii cronice și care necesită tratament zilnic – și a familiilor acestora.

Medicamentele imprimate 3D au un gust care maschează ingredientul activ și pot fi personalizate în funcție de preferințele fiecărui copil. În plus, nu trebuie să fie refrigerate, sporind siguranța și ușurința transportului.

Studiul clinic se va concentra pe copiii între 6 și 18 ani, dar utilizarea medicamentelor imprimate 3D ar putea fi utilă și pentru adulți, în special pentru cei cu dificultăți de înghițire.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.