Studiu: Quercitina, molecula naturală care funcționează ca inhibitor specific al SARS-CoV-2

Cercetătorii din Spania au descoperit că o moleculă naturală, numită Quercitina, poate anihila noul coronavirus. Substanța actionează ca un inhibitor specific al SARS-CoV-2, având o acțiune destabilizatoare asupra 3CLpro, una dintre proteinele care stau la baza replicării agentului patogen, arată un studiu publicat în International Journal of Biological Macromolecules.

Studiul a fost demarat de fundația spaniolă hna cu participarea Institutului de Nanotehnologie al Consiliului Național de Cercetare, CNR-Nanotec din Cosenza.

Cercetarea, realizată de Bruno Rizzuti de la Cnr-Nanotec împreună cu un grup de cercetători din Zaragoza și Madrid, arată că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru SARS-CoV-2. „Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de situsul activ al proteinei 3CLpro, împiedicându-i să-și îndeplinească corect funcția. Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale din prevedere împotriva coronavirusului, însă niciuna dintre acestea nu este aprobată ca medicament”, spune Rizzuti, autorul părții de calcul a studiului, citat de Il Messagero.

Quercitina este prezentă ]n legumele și fructele obișnuite, precum caperele, ceapă roșie, ridichi și mere. Molecula este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și anti-alergice.

Quercitina poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică, spun oamenii de știință.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.