Studiu: Rata de cancer colorectal a crescut la persoanele mai tinere

Ratele de cancer de colon care debutează de la vârste mai tinere sunt în creștere în multe țări cu venituri mari, chiar dacă în rândul adulților în vârstă numărul îmbolnăvirilor se menține constant sau în scădere, arată un studiu realizat de cercetători americani.

 

Simptomele care trimit la medic

 

Creșterea ratei de cancer de colon la adulții tineri a debutat de la mijocul anilor 1990, arată raportul. „Dacă aveți simptome evidente potrivit cancerului colorectal, ar trebui să consultați un medic, indiferent de vârsta dumneavoastră. Cele mai frecvente simptome la tineri, pe baza sondajelor noastre, sunt aceleași ca la pacienții mai în vârstă: constipație, sânge în scaun sau sângerare rectală, balonare, diaree, scaun mai îngust decât de obicei, gaz, durere, crampe.”, a avertizat Rebecca Siegel, director științific al cercetării de supraveghere la The American Cancer Society.

Cercetătorii mai spun că dacă sunt prezente două dintre aceste simptome, nu înseamnă neapărat că persoana respectivă are cancer, însă dacă acestea persistă două-trei săptămâni, este nevoie de un consult la medic.

Rezultatele studiului arată că creșterea ratei de îmbonăviri la persoanele tinere a fost evidențiată în special în țările cu venituri mari, după anii 90, când cel mai probabil au avut loc o serie de schimbări în dieta oamenilor.

 

Cele mai mari rate de îmbolnăvire în Coreea și Australia

 

Oferta alimentară s-a schimbat enorm în ultima jumătate a secolului XX. „Deși este aproape ca atunci când cauți un ac într-o grămadă de fân, au existat cel puțin câteva studii privind băuturile îndulcite cu zahăr care au arătat că și consumul moderat crește riscul de îmbolnăvie. Și nu sunt doar băuturi îndulcite cu zahăr, ci și sirop de porumb cu concentrație mare de fructoză, cu o asociere pozitivă. Carbohidrații cu sarcină glicemică ridicată pot crea un mediu inflamator puternic în intestin.”, a afirmat Rebecca Siegel.

Studiul a arătat că din anul 2008 până în 2012, printre cele 42 de țări cu date privind registrul de cancer de înaltă calitate, ratele de cancer la colon în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 49 de ani au fost cele mai mici în India (3,5 la 100.000), Uganda (3,8 la 100.000) și Chile (3,8 la 100.000) și cel mai mare din Coreea (12,9 la 100.000), Australia (11,2 la 100.000), SUA (10,0 la 100.000) și Slovacia (10,0 la 100.000).

Alte țări care au înregistrat o creștere a cancerului la debut precoce au fost Canada, Danemarca, Germania, Noua Zeelandă, Slovenia, Suedia și Marea Britanie. Cele mai semnificative creșteri ale ratei cancerului de colon au fost înregistrate în  Noua Zeelandă, cu o medie anuală de 4% și în Coreea (4,2%). În același timp timp însă, ratele de boală la persoanele în vârstă au scăzut în Noua Zeelandă, Australia, Canada și S.U.A.Dr. Edward Chu, specialist în cancer și director adjunct al Centrului de Cancer Hillman din cadrul Universității din Pittsburgh, consideră alarmantă această creștere. „Avem o incidență crescută destul de semnificativă în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani. De asemenea, acestea tind să aibă o boală mult mai agresivă și tind să nu se descurce bine chiar și cu tratamente agresive.”, a spus Chu.

Cercetătorul afirmă că această boală poate fi una foarte tăcută, iar oamenii trebuie să se concentreze pe prevenție și să aibă un stil de viață sănătos. „Reduceți carnea roșie, creșteți consumul de fructe, legume și fibre. Încercați să fiți activ fizic, să nu fumați și să pierdeți în greutate dacă sunteți supraponderali.”, sunt câteva dintre recomandările specialistului din Pittsburgh.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.