STUDIU: Rezistența la antibiotice poate fi combătută prin inteligență colectivă

Afacerile Antibiotice Iași au crescut cu 8,2% în 2019

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă medicina este rezistența la antibiotice, amenințarea majoră constând în utilizarea excesivă a acestora. Potrivit cercetătorilor, până la 60% dintre prescripțiile cu antibiotice din asistența medicală primară sunt inadecvate. Acest lucru poate conduce, până în 2050, la peste 10 milioane de morți anual, adică la mai multe decese decât cele cauzate de cancer.

Un studiu recent, realizat de un grup de cercetători, condus de dr. Eva Krockow, de la University of Leicester, demonstrează că decizia comună a cel puțin trei medici prescriptori, referitoare la durata tratamentului, poate contribui la îmbunătățirea deciziei generale cu privire la prescrierea antibioticelor. Specialiștii au demonstrat astfel cum poate fi combătut nivelul crescut de rezistență a bacteriilor la antibiotice.

Sondaj la nivel internațional, pe aproape 800 de prescriptori de antibiotice

Studiul, publicat recent în Scientific Reports, a testat o abordare inedită a administrării antibioticelor folosind conceptul de „înțelepciunea mulțimilor”, ce susține că inteligența colectivă depășește adesea inteligența unui individ.

Cercetătorii au folosit datele unui sondaj internațional, la care au participat 787 de prescriptori de antibiotice și au realizat simulări digitale, pentru a testa performanța inteligenței colective în privința prescrierii. Astfel, au fost comparate trei reguli de colectare a datelor în diferite cazuri clinice și în grupuri de diverse mărimi și au fost identificate modele de interpretare în prescriere, mai ales cu privire la recomandările referitoare la durata tratamentului cu antibiotice.

Rezultatele experților sugerează că punerea în comun a recomandărilor ar putea îmbunătăți orientarea în grupuri de trei sau mai mulți prescriptori.

Excesul de antibiotice ar putea conduce la mai multe victime decât cancerul

„Excesul de utilizare antimicrobiană este răspândit și reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică. Acesta promovează apariția infecțiilor rezistente la antibiotice, care, fără acțiune, se estimează că vor curma peste 10 milioane de vieți anual, până în 2050, mai mult decât toate decesele provocate de cancer”, a declarat dr. Eva Krockow, director al Health and Wellbeing Research Strand, Department of Neuroscience, Psychology and Behaviour, de la University of Leicester. Potrivit experților, combinația de peptide și antibiotice ar putea reprezenta cheia eliminării paraziților Leishmania, care provoacă Leishmanioza, o infecție ce poate afecta pielea, mucoasele sau organele interne. Astfel, rata prescripțiilor inadecvate de antibiotice ar fi redusă.

Până la 60% dintre prescrițiile cu antibiotice, inadecvate

Dovezile actuale sugerează că aproximativ 30-40% dintre prescripțiile cu antibiotice pentru pacienții din spital și până la 60% din prescripțiile cu antibiotice din asistența medicală de bază sunt inadecvate. Mai exact, prescrierea inadecvată se referă la prescrierea tratamentului medical atunci când nu este necesar, cum ar fi prescrierea de antibiotice în cazurile de infecții virale, sau la prescrierea unor antibiotice cu spectru prea larg. De asemenea, experții mai notează că unii prescriptori recomandă antibioticele pe o perioadă prea lungă de timp.

Medicii trebuie sprijiniți în luarea deciziilor

Prescrierea necorespunzătoare este adesea dependentă de context și măsurarea acesteia prezintă astfel o provocare. Pentru a îmbunătăți procesul utilizării antibioticelor și pentru a păstra eficacitatea medicamentelor pentru generațiile viitoare este esențială sprijinirea medicilor în luarea deciziilor și încurajarea respectării liniilor directoare pentru a reduce prescrierea inadecvată.

Campanii și programe de conștientizare, la nivel mondial

Perioada 18-24 noiembrie marchează World Antimicrobial Awareness Week 2020 cu privire la folosirea antibioticelor. Programul are ca scop informarea populaţiei la nivel global cu privire la creşterea rezistenţei organismului uman la antibiotice şi, implicit, încurajarea folosirii celor mai bune practici în rândul publicului larg, al cadrelor medicale şi al factorilor de decizie, pentru a evita apariţia şi răspândirea acestui fenomen. De asemenea, în data de 18 noiembrie este marcată Ziua Europeană a Infomării despre Antibiotice (European Antibiotic Awareness Day).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.