Studiu: Somnul insuficient legat de o îmbătrânire mai rapidă a oaselor la femeile în vârstă

Femeile în vârstă care dorm mai puțin sunt mai predispuse la o îmbătrânire mai rapidă a oaselor, arată un studiu desfășurat în Statele Unite.

Cercetătorii au examinat datele a 11.0000 de participanți la studiu de lungă durată și au descoperit că femeile aflate în postmenopauză care dormeau mai puțin de cinci ore pe noapte erau mai predispuse să aibă mai puțină masă osoasă  decât cele care aveau o medie de șapte ore de somn.

Cele care au dormit puțin au avut, de asemenea, un risc de până la două ori mai mare de osteoporoză, potrivit raportului publicat în Journal of Bone and Mineral Research.

 

Prea puțin somn, risc mai mare de fracturi

 

Diferențele de masă osoasă dintre femeile care au dormit puțin și cele care au avut șapte ore de somn au fost mici, dar aproximativ echivalente cu un an de îmbătrânire, notează echipa de studiu.

„Ne-am bazat pe munca anterioară, care a arătat că femeile care dormeau prea puțin aveau un risc mai mare de fracturi”, a spus medicul epidemiolog care a condus echipa de studiu, dr. Heather Ochs-Balcom, de la școala de sănătate publică de la Universitatea din New York, Buffalo, citată de Reuters.

Cercetătorii au analizat datele din Studiul pentru Inițiativa Sănătății Femeilor, care inițial a inclus 161.808 femei cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, testate la 40 de centre clinice și monitorizate o perioadă mai lungă de timp.

Dintre acestea, unui număr de 11.084 de femei le-a fost evaluată densitatea osoasă și le-au fost transmise chestionare privind somnul. Acest grup a fost în proporție de 78% alb ne-hispanic, cu o vârstă medie de 63 de ani, iar o femeie din zece a raportat că doarme cinci ore sau mai puțin pe noapte. Una din trei a îndeplinit, de asemenea, criteriile pentru insomnie.

Folosind șapte ore de somn ca punct de referință, cercetătorii au descoperit că femeile care dormeau doar cinci ore sau mai puțin aveau masa osoasă mai mică în întregul corp, șold, gât și coloana vertebrală. De asemenea, au fost de două ori mai predispuse la osteoporoză măsurată la nivelul întregului corp, cu 63% mai predispuse la osteoporoză măsurată la nivelul capului femural și cu 28% mai predispuse la osteoporoză măsurată la nivelul coloanei vertebrale. Femeile care au dormit șase ore pe noapte au avut un risc ușor crescut la măsuratorile la coloana vertebrală și la nivelul întregului corp.

 

Calitatea somnului are impact asupra sănătății cardiovasculare

 

Cercetătorii notează că studiul nu poate determina dacă somnul scurt provoacă modificări în sănătatea oaselor. Este important să se ia în considerare și posibilitatea ca densitatea minerală osoasă mai mică să fie legată, cel puțin parțial, de factori care afectează și somnul, mai arată cercetătorii.

“O serie de lucruri contribuie la sănătatea scheletului. Consider că toate păcatele noastre sunt scrise pe schelete”, a spus dr. Alana Serota de la Spitalul de Chirurgie Specială din New York, care nu a fost implicată în studiu. Serota a remarcat că nu există un răspuns clar cu privire la durata ideală de somn pentru femeile aflate în postmenopauză, dar este important să se trezească simțindu-se odihnite. ”Știm că somnul slab are un impact asupra sănătății cardiovasculare, duce la diabet, control slab al zahărului și hipertensiune arterială. De aceea credem că aceste lucruri pot afecta și scheletul ”, a adăugat ea.

Medicii consideră că cel mai important aspect este menținerea unei vieți active și practicarea exercițiilor fizice.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.