Studiu: Stresul post-traumatic poate cauza un risc crescut de accident vascular cerebral

Adulții tineri cu stres post-traumatic (post-traumatic stress disorder -PTSD) sunt mult mai expuși riscului să aibă un accident vascular cerebral până la vârsta mijlocie, sugerează un studiu realizat pe veteranii de război din SUA.

Cercetătorii au urmărit mai bine de un deceniu aproape un milion de veterani tineri și de vârstă mijlocie care au participat la conflictele din Irak și Afganistan. Veteranii cuprinși în studiu au fost observați începând cu vârsta de 30 de ani, în medie, și nu aveau antecedente de accident vascular cerebral. Per total, 29% dintre ei au fost diagnosticați cu stres post-traumatic.

În timpul studiului, 766 de persoane au avut un atac ischemic tranzitoriu sau un „mini-accident vascular cerebral”, iar alte 1.877 de persoane au avut un accident vascular cerebral.

Veteranii cu PTSD au avut un risc cu 61% mai mare să aibă un accident cerebral minor și cu 36% risc crescut să sufere un accident vascular cerebral, potrivit studiului.

„Această tendință este foarte îngrijorătoare, având în vedere impactul devastator pe care îl are atacul vascular cerebral asupra pacienților tineri și familiilor lor, mulți dintre ei luptând pentru a face față dizabilității pe termen lung, depresiei și pierderilor economice în anii cei mai productivi”, a declarat Lindsey Rosman, realizatoarea studiului, de la Facultatea de Medicină a Universității din Carolina de Nord, potrivit Reuters.

„Deoarece PTSD este o afecțiune psihologică potențial tratabilă, înțelegerea relației dintre cele două afecțiuni poate avea implicații importante pentru îmbunătățirea prevenirii accidentelor vasculare cerebrale și a tratamentului la adulții de vârstă mică și medie”, a spus Rosman.

În timp ce PTSD s-a dovedit că poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral la adulții mai în vârstă, acesta este primul studiu care arată o legătură între tulburările de stres induse de traume și riscul de accident vascular cerebral și mini-accidente vasculare cerebrale la adulți tineri și de vârstă mijlocie, notează cercetătorii în revista Stroke.

 

Bărbații cu stres post-traumatic, mai afectați de accidentul vascular cerebral decât femeile

 

Cele mai multe accidente vasculare cerebrale apar atunci când un cheag blochează o arteră care transportă sânge către creier, cunoscută sub numele de accident vascular cerebral ischemic. Aproximativ 10%-14% dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice apar la adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, notează echipa de studiu.

Studiul a mai scos la iveală și că a existat o legătură mai puternică între PTSD și accidentul vascular cerebral la bărbați decât la femei. Chiar și după contabilizarea comportamentelor care pot crește riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi fumatul, lipsa exercițiilor fizice și abuzul de substanțe, cercetătorii au descoperit un risc crescut de accident vascular cerebral asociat cu PTSD. În timp ce studiul s-a concentrat asupra PTSD în rândul veteranilor militari, este posibil ca și persoanele cu PTSD din alte experiențe, precum dezastre naturale, violență cu arme sau agresiuni sexuale, să prezinte un risc crescut de accident vascular cerebral, concluzionează autorii studiului. „Nu înțelegem pe deplin modul în care PTSD crește riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral la o vârstă fragedă, dar mai multe căi biologice și comportamentale sunt implicate”, a spus Rosman.

De exemplu, expunerea prelungită la stres psihic intens poate duce la inflamații cronice care, în cele din urmă, contribuie la accident vascular cerebral. Stresul este, de asemenea, asociat cu comportamente nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi fumatul, inactivitatea fizică, dieta săracă și consumul de substanțe, care pot crește riscul de accident vascular cerebral precoce. Cu PTSD, oamenii pot dezvolta simptome de lungă durată de anxietate, evitare, hipervigilență, furie, iritabilitate, flashback și coșmaruri.

Studiul s-a concentrat pe veteranii mai tineri, iar rezultatele pot fi diferite pentru veteranii mai în vârstă sau alți adulți mai în vârstă, cu factori de risc tradiționali pentru accident vascular cerebral, cum ar fi tulburări de ritm cardiac sau insuficiență cardiacă, notează echipa de cercetare. „Cauzele, caracteristicile și consecințele accidentului vascular cerebral pentru pacienții tineri vor diferi probabil de cele pentru pacientul tipic, care este mult mai în vârstă și este mai probabil să aibă alte afecțiuni medicale”, a spus Rosman.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.