Studiu: Suplimentele considerate benefice pentru creier pot conține un ingredient neautorizat

Combinații antibiotice

Multe suplimente comercializate pentru sănătatea creierului pot conține piracetam, un ingredient care nu s-a dovedit eficient pentru prevenirea sau ameliorarea demenței sau a afectării cognitive și nu este aprobat pentru vânzare în S.U.A., anunță cercetătorii americani.

Într-o analiză a cinci produse achiziționate online, specialiștii au descoperit că patru conțin piracetam, uneori în cantități periculos de mari. Al cincilea, care a fost etichetat și vândut ca piracetam, nu conținea nicio cantitate detectabilă de medicament. Agenția care administrează alimentele și medicamentele în Statele Unite (FDA) a avertizat în februarie anul trecut că așa-numitele suplimente pentru îmbunătățirea cognitivă pot fi ineficiente, nesigure și ar putea împiedica pacienții să obțină diagnosticul și tratamentul corect.

„Orice produse care conțin medicamente neaprobate ar putea induce în eroare consumatorii să creadă că există astfel de terapii și să-i împiedice să acceseze terapii care sunt cunoscute că ajută în simptomele bolii, sau mai rău, deoarece unele tratamente frauduloase pot provoca probleme de sănătate grave sau chiar fatale”, a declarat comisarul FDA dr. Scott Gottlieb. Și, deși FDA nu a menționat în mod anume piracetamul, acesta este unul dintre ingredientele cel mai des întâlnite din suplimentele neautorizate pentru îmbunătățirea cognitivă, notează cercetătorii în „JAMA Internal Medicine”.

 

Efectele secundare pot fi grave

 

Pentru studiu, dr. Pieter Cohen de la Hospital Primary Care din Massachusetts și colegii săi au căutat online suplimente cu piracetam în lista de ingrediente, apoi au cerut eșantioane să facă teste în laborator și să vadă cât conțin din acel ingredient.

Au fost testate zece probe de la patru producători. Cantitatea de piracetam conținută în dozele recomandate a variat între 831 mg și 1.542 mg. În cele patru produse care conțineau ingredientul, cantitatea de piracetam a variat de la 85% la 188% din cantitatea trecută pe etichetă. În urma recomandărilor producătorilor, consumatorii ar putea fi expuși la cantități cuprinse între 831 mg și 11.283 mg piracetam pe zi, în funcție de marca consumată, notează cercetătorii.

În Europa, unde piracetamul este prescris pentru tulburări precum demența și deficiența cognitivă, comprimatele sunt de obicei de 800 mg sau 1.200 mg, iar dozarea zilnică tinde să fie de la 2.400 mg la 4.800 mg, susține echipa de studiu. În urma administrării unor doze mai mici decât au găsit cercetătorii în unele suplimente disponibile la vânzare în S.U.A., efectele secundare ale piracetamului includ anxietatea, insomnia, agitația, depresia, somnolența și creșterea în greutate, scriu autorii cercetării. Efectele secundare pot fi mai grave la doze mai mari, deși nu se cunosc riscurile exacte. Echipa care a realizat studiul precizează că toți consumatorii ar trebui să renunțe la suplimentele cu piracetam, având în vedere lipsa dovezilor că ar ajuta cunoașterea și potențialele efecte secundare dăunătoare.

„Medicii ar trebui să avertizeze pacienții că suplimentele comercializate ca potențiatori cognitivi pot conține medicamente interzise în doze supraterapeutice”, este concluzia finală a studiului.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.