Studiu: Suporterii echipelor de fotbal înregistrează niveluri periculoase de stres

Fanii înfocați ai echipelor de fotbal prezintă un nivel de stres fizic atât de intens în timp ce urmăresc meciurile încât riscă să facă atac de cord, arată rezultatul unui studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au testat nivelul cortizolului din saliva a 40 de fani brazilieni în timpul Campionatului Mondial de fotbal din 2014, în semifinala cu Germania, când echipa lor au fost înfrântă cu 7-1. Ei au constatat că acest hormon a atins un nivel atât de sporit în timpul partidei încât putea duce la creșterea tensiunii arteriale și la constricția vaselor de sânge – un pericol. Cortizolul crescut poate, de asemenea, să le provoace oamenilor senzația că viața lor este în pericol sau că sunt atacați, ceea ce îi poate face mai agresivi.

Până la finalul partidei, însă, nivelul cortizolului a revenit la normal.

Cercetătorii nu au găsit însă nicio diferență în nivelul de stres între bărbați și femei în timpul jocului, în ciuda ideilor preconcepute că bărbații sunt mai „legați de echipele preferate de fotbal”, potrivit studiului citat de BBC News.

Cercetările anterioare au arătat o creștere a atacurilor de cord în rândul fanilor în zilele importante de meci, indiferent dacă susțin un club sau o țară.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.