Sute de copii sunt supuși în fiecare an unor operații inutile de îndepărtare a apendicelui, avertizează cercetătorii.
Unuia din șase copii care au suferit o intervenție chirurgicală în caz de apendicită i s-a îndepărtat în realitate un organ sănătos, arată un studiu realizat în spitalele din Marea Britanie și Irlanda.
Apendicectomia este cea mai frecventă operație de urgență la copii, zece mii de copii fiind supuși anual acestei intervenții chirurgicale în Marea Britanie.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, a arătat însă că multe dintre aceste operații, până la 1.600 pe an, nu sunt necesare.
Ecografii interpretate greșit
Oamenii de știință cred că cei mici sunt diagnosticați greșit, deoarece medicii nu interpretează corect ecografiile folosite în examinări.
Cercetătorii au testat organele extirpate de la 1.827 de copii după care au suferit apendicectomii în 139 de spitale diferite. Testele, publicate în revista Lancet Child & Adolescent Health, au arătat că 16% dintre copii nu au avut niciodată apendicită.
Cercetătorul Aneel Bhangu, lector principal în chirurgie la Universitatea din Birmingham: „Apendicectomia este cea mai frecventă operație de urgență la copii. Studiul nostru a constatat că, în general, diagnosticul este greșit pentru unul din șase copii care suferă o apendicectomie, iar un apendice normal este eliminat. Aceasta reprezintă o povară inacceptabilă atât pentru copii, cât și pentru îngrijitorii lor.”, a declarat Bhangu, potrivit Daily Mail.
Copiii testați aveau vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. În general, aproximativ o treime dintre copiii internați la spital cu suspiciune de apendicită au suferit o apendicectomie. Dintre copii cu vârsta între 5 și 10 ani care au fost supuși operației, în cazul a 12% intervenția a fost făcută inutil, a arătat studiul.
La băieții cu vârste între 11 și 15 ani, 16% din operații au fost inutile, iar la fetele între 11 și 15 ani, 22% nu au fost necesare. Cercetătorii au solicitat de altfel îmbunătățiri urgente în analiza scanărilor cu ultrasunete pentru a evita operațiile inutile. Ei au spus că toți copiii suspecți de apendicită ar trebui încadrați într-un „scor de risc” pentru a exclude problema, iar celorlalți ar trebui să li se efectueze o ecografie de către personal instruit special în identificarea apendicitei. Dacă o ecografie nu este concludentă, medicii ar trebui să ia în considerare efectuarea unui tomograf ca un instrument de diagnosticare de a doua linie, deși au recunoscut că acesta expune copiii la radiații.
„Evident, CT nu este ideal la copii din cauza expunerii la radiații – deși această expunere este relativ scăzută – așa că am sugera acest lucru doar pentru grupul mic de pacienți cu diagnostic incert după ecografie. RMN-ul este o alternativă excelentă – foarte exactă, fără radiații -, dar este puțin probabil ca majoritatea spitalelor să poată oferi RMN în stările de urgență”, a declarat dr. Dmitri Nepogodiev, unul dintre conducătorii studiului.
Reducerea numărului de operații va crește economiile la bugetele spitalelor
Cu fiecare apendicectomie pentru copii, care costă aproximativ 3.700 de lire sterline, prin evitarea unei intervenții chirurgicale inutile, s-ar putea economisi 4,4 milioane de lire sterline pe an și sute de copii ar scăpa de cuțit, consideră autorii studiului.
Dr. Nepogodiev, a adăugat: „Este important ca un copil să primească diagnosticul corect înainte de a se lua decizia de a fi operat. Scanările cu ultrasunete au avantajul că, spre deosebire de cele CT, nu expun copiii la radiații. S-a descoperit că sunt un instrument de diagnostic eficient în alte țări, dar am constatat că, în Marea Britanie, ecografia este deseori neconcludentă. Spitalele ar trebui să asigure disponibilitatea ecografică șapte zile pe săptămână de către personal special instruit pentru a evalua apendicita acută la copii.”, a mai spus cercetătorul.
Un alt studiu publicat de aceeași echipă anul trecut a scos la iveală o problemă și mai gravă în rândul adulților. Acesta arăta că la 20% dintre cei care au suferit apendicectomii, organul a fost complet sănătos – rezultând anual un număr de 5.500 de operații inutile în rândul adulților.