Studiu The Economist Intelligence Unit – România, singura țară din cele 11 analizate fără un Plan Național de Cancer

România are nevoie de un Plan Național de Control al Cancerul, ca element de bază într-o abordare integrată care să crească rata de supraviețuire și calitate a vieții pacienților. Este una dintre principalele concluzii referitoare la țara noastră în urma studiului realizat de The Economist Intelligence Unit: Breathing in a New ERA. Studiul a analizat comparativ situația cancerului pulmonar în 11 țări din Europa. România nu doar că nu are un plan de control al cancerului pulmonar, dar este singura țară dintre cele analizate unde nu există un Plan Național de Cancer funcțional. Probleme mari au fost identificate și la alte capitole, precum diagnosticarea. Totodată, unul dintre punctele slabe ale României este reprezentat de lipsa accesulului facil și la timp la tratament, fie că vorbim de chirurgie, radioterapie,  chimioterapie,  imunoterapie sau îngrijiri paliative. În schimb, țara noastră stă foarte bine la capitolul politici publice antifumat.

 

Diagnosticarea trebuie făcută mai rapid

 

În urma analizării datelor studiului, experții externi și locali au venit cu o serie de recomandări pentru România. Pe lângă existența unui Plan Național de Control al Cancerului, concluziile studiului arată că țara noastră are nevoie să introducă în ghidurile clinice proceduri de trimitere în regim de urgență  a pacienților suspecți de cancer pulmonar către un consult de specialitate.

În momentul de față, în ghidurile clinice pentru cancer pulmonar din România, „nu este menționat un interval de timp specific privind diagnosticarea pacienților suspecți de cancer pulmonar”, arată analiza The Economist Intelligence Unit.

Totodată. ghidurile nu fac referire la trimiterea rapidă a pacienților cu cancer pulmonar către îngrijirea secundară sau terțiară, odată ce diagnosticul a fost obținut.

 

Ghidurile clinice din România nu menționează suportul psihologic și nici îngrijirea paliativă

 

Carențe majore există și în ceea ce privește îndrumarea pacienților care au nevoie către îngrijirea paliativă.  Pe scară de la 0 la 2, România a primit zero puncte la acest capitol.

„Ghidurile clinice pentru cancerul pulmonar nu menționează  serviciile paltiative. (…) Nu există nicio dovadă că medicii oncologi din Romînia sunt insturiți în a oferi îngrijire paliativă”, arată analiza.

Totodată,  ghidurile clinice din România nu fac niciun fel de referire nici la suportul psihologic.

 

Despre studiul Breathing in a new Era, realizat de The Economist Intelligence Unit

 

Studiul a analizat 17 indicatori de performanță în 11 țări – Austria, Belgia, Finlanda. Franța, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie. Indicatorii au fost împărțiți în cinci domenii, legate de nivelul de conștientizare, prevenție, screening, diagnostic, tratament și îngrijire. Fiecare țară a primit un scor pentru toți cei 17 indicatori. Odată ce s-a stabilit un scor preliminar pentru fiecare țară, s-au organizat workshopuri la nivel național cu participarea unor experți externi și locali, pentru a discua scorul. Aceștia au dezvoltat recomandări de îmbunătățire a programelor și politicilor publice.

„Anunțatul „Plan European de Luptă împotriva Cancerului” și „Misiunea de cercetare asupra cancerului” promit să facă din cancer cea mai importantă temă medicală pentru Comisia Europeană în anii următori. Pentru a maximiza acest moment în beneficiul pacienților români, va trebui să avem, în România, o abordare curajoasă, inovatoare și proactivă. În acest context, raportul The Economist Intelligence Unit realizează o fotografie de moment asupra situației cancerului pulmonar din România și din regiune, de la care se poate porni construcția unui model pilot de adresare a acestei maladii la nivelul sistemului de sănătate din România, ținând cont de contextul european menționt”, a spus Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

 

Statistici îngrijorătoare la nivel european și național

 

La nivel european, cancerul pulmonar  provoacă mai multe decese decese decât cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul de prostată la un loc. România are una dintre cele mai mari rate de mortalitate de pe continent.

În ceea ce privește statistica la nivel național, raportul Globocan arată că în țara noastră cancerul pulmonar se situează pe primul loc între bolile oncologice, atât ca număr de cazuri, cât și ca numpr de decese în rândul bărbaților. Mai nou, însă, a devenit și o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor,

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.