Studiu: Transplanturile de organe, în scădere la nivel mondial în timpul pandemiei de COVID-19

Numărul transplanturilor de organe efectuate la nivel mondial a scăzut vizibil în primul an al pandemiei de coronavirus, conform rezultatelor unui studiu recent, relatează DPA marţi.

Cercetarea, realizată de Societatea Europeană de Transplant de Organe din Italia şi publicată în jurnalul medical Lancet, s-a bazat pe date prelevate din 22 de ţări şi a relevat o scădere, în medie, cu 15 % a numărului de operaţii de transplant la nivel mondial.

Primul val al pandemiei a avut un impact devastator asupra accesului la transplant în numeroase ţări, ceea ce a afectat listele de aşteptare şi a condus la o pierdere semnificativă de vieţi, a declarat autorul principal al raportului, Olivier Aubert din cadrul Paris Transplant Group.

Pe lângă datele anuale în ansamblu, cercetătorii au analizat şi informaţii de la momentul la care fiecare ţară a înregistrat 100 de noi cazuri de infectare până la sfârşitul anului. A fost observată o corelaţie temporală evidentă între înmulţirea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi reducerea numărului de transplanturi, au indicat oamenii de ştiinţă, precizând însă că s-au remarcat diferenţe uriaşe de la o ţară la alta.

Numărul transplanturilor de organe s-a redus în special în Japonia (în scădere cu 67 %), Croaţia şi Ungaria (ambele înregistrând o scădere cu 37 %), Marea Britanie (în scădere cu 31 %) şi Brazilia (în scădere cu 29 %).

În schimb, autorii au observat diferenţe puţin semnificative în cazul Elveţiei, cu doar cu 1 % mai puţine transplanturi.

O scădere relativ mică a fost înregistrată şi în SUA (în scădere cu 4 %), în Norvegia (în scădere cu 7 %) şi Canada (în scădere cu 10 %).

În Germania, medicii au transplantat cu aproape 330 mai puţine organe de la debutul primului val al pandemiei până la sfârşitul anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, reprezentând o scădere cu 11 %.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.