Studiu: Un colorant alimentar comun poate declanșa boli inflamatorii intestinale

Consumul pe termen lung al unui colorant alimentar comun, de culoare roșie, denumit Allura Red AC, poate fi un potențial declanșator al bolilor inflamatorii intestinale (BII), al bolii Crohn și al colitei ulcerative, sugerează un nou studiu, realizat de cercetători de la Universitatea McMaster, din Canada.

Allura Red AC, folosit pentru a le da culoare și textură alimentelor, este un ingredient comun în bomboane, băuturi răcoritoare, produse lactate și unele cereale.

Cercetătorii au realizat studii preclinice, pe animale, care au indicat că expunerea continuă la Allura Red AC dăunează sănătății intestinale și favorizează inflamația.

Potrivit studiului, publicat în Nature Communications, acest colorant alimentar comun perturbă în mod direct funcția de barieră intestinală și crește producția de serotonină, care modifică ulterior compoziția microbiotei intestinale, crescând riscul de a dezvolta BII.

Utilizarea coloranților alimentari sintetici, cum este și Allura Red AC, a crescut semnificativ în ultimele decenii, dar au existat puține studii despre efectele acestor coloranți asupra sănătății intestinale.

„Acest studiu demonstrează efectele nocive semnificative ale Allura Red asupra sănătății intestinale și identifică serotonina intestinală drept un factor critic în transmiterea acestor efecte. Aceste constatări au implicații importante în prevenirea și gestionarea inflamației intestinale”, a spus prof. Khan.

„Literatura de specialitate sugerează că, pe termen lung, consumul de Allura Red influențează și anumite alergii, tulburări imunitare și probleme de comportament la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)”, a continuat cercetătorul.

BII afectează milioane de oamenidin întreaga lume. Deși cauzele lor exacte nu sunt încă pe deplin înțelese, studiile au arătat că răspunsurile imunitare dereglate, factorii genetici, dezechilibrele microbiotei intestinale și factorii de mediu pot declanșa aceste condiții.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.