Studiu: Un hormon s-ar putea afla la baza unei incidenţe mai mari a bolii Alzheimer în rândul femeilor

O echipă internaţională de cercetători a descoperit că hormonul de stimulare foliculară (HSF) s-ar putea afla la baza unei incidenţe mai mari a bolii Alzheimer în rândul femeilor vârstnice, oferind o potenţială ţintă de tratament pentru această afecţiune, informează agenţia Xinhua.

Boala Alzheimer afectează memoria şi alte funcţii cognitive critice. Până în prezent se credea că cel mai important rol pentru apariţia bolii Alzheimer îl aveau proteina beta-amiloid, care tinde să se aglomereze formând plăci în creier, şi acumulările anormale ale unei proteine numite tau în interiorul neuronilor.

Statisticile arată că boala Alzheimer are o incidenţă mai ridicată în rândul femeilor vârstnice, iar numărul pacienţilor de sex feminin cu această afecţiune este de două ori mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor.

Pe baza unor studii anterioare, o echipă de cercetători din China şi Statele Unite a avansat o teorie conform căreia activarea unei căi neuronale numită C/EBPß/AE ar reprezenta procesul central al patogenezei bolii Alzheimer.

Cercetătorii au căutat să identifice hormonii care suferă modificări drastice în timpul menopauzei şi activează calea C/EBPß/AE. Ei au identificat HSF drept posibilă forţă motrice a bolii Alzheimer.

HSF joacă un rol important în dezvoltarea şi funcţionarea aparatului reproducător. La femei, HSF ajută la controlul ciclului menstrual şi stimulează dezvoltarea ovulelor în ovare. În cazul bărbaţilor, HSF, al cărui nivel nu suferă în mod normal modificări considerabile, ajută la controlul producţiei de spermatozoizi.

Potrivit cercetătorilor, în perioada menopauzei, nivelul de HSF la femei creşte drastic, de peste zece ori, în timp ce în cazul bărbaţilor vârstnici nivelul acestui hormon este de aproximativ trei ori mai mare decât înainte.

Un nivel ridicat de HSF se poate lega de receptorii HSF de pe suprafaţa neuronilor şi poate activa calea C/EBPß/AE, ducând la modificarea anormală a proteinelor beta-amiloid şi tau.

Concluziile acestui studiu au fost publicate în revista Nature.

Potrivit cercetătorilor, studiile preclinice asupra utilizării anticorpilor HSF pentru a trata boala Alzheimer sunt în curs de desfăşurare.

Oamenii de ştiinţă vor încerca, de asemenea, să înţeleagă relaţia dintre gena de risc pentru boala Alzheimer ApoE4 şi HSF, în condiţiile în care s-a dovedit că femeile cu ApoE4 sunt mai susceptibile la această afecţiune.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.