Studiu: Un medicament pentru diabet al AstraZeneca reduce semnificativ riscul de deces al persoanelor cu insuficienţă cardiacă

Un medicament pentru diabet al AstraZeneca a condus la reducerea semnificativă a riscului de spitalizare şi deces la persoanele cu toate tipurile de insuficienţă cardiacă, potrivit datelor unui studiu clinic, deschizând calea pentru o creştere substanţială a numărului de pacienţi beneficiari, transmite Reuters.

Tratamentul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai SGLT2, care au fost aprobate iniţial pentru tratarea diabetului de tip 2. De atunci, s-a demonstrat că medicamentele de acest tip sunt benefice pacienţilor cu boli cronice de rinichi şi inimă şi previn atacurile de cord.

Dapagliflozin este primul medicament care arată beneficii asupra mortalității de toate formele în insuficiența cardiacă, a declarat compania producătoare

Date detaliate dintr-un studiu numit ”DELIVER”, care evaluează dapagliflozin la pacienţii cu o formă de insuficienţă cardiacă caracterizată prin fracţie de ejecţie uşor redusă sau conservată au fost prezentate la congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la Barcelona. Fracţia de ejecţie măsoară capacitatea inimii de a pompa sânge bogat în oxigen în organism.

Dapagliflozin a îndeplinit obiectivul principal al studiului, inducând o reducere semnificativă statistic a riscului de deces cauzat de inimă, spitalizare cu insuficienţă cardiacă şi vizite la urgenţă pentru insuficienţă cardiacă, cu 18%.

Dacă, în baza acestor ultime rezultate, autoritățile de reglementare vor susține extinderea utilizării medicamentului și pentru insuficiență cardiacă, populația de pacienți care va putea utiliza dapagliflozin va crește cu 50%, a declarat Ruud Dobber, directorul biofarma al AstraZeneca.

O analiză combinată, a recentului studiu DELIVER și a unei alte cercetări, care a implicat aproximativ 11.000 de pacienți cu insuficiență cardiacă, a arătat că dapagliflozin a redus riscul de deces din cauze cardiovasculare, inclusiv de infarct, cu 14% și decesul din orice cauză cu 10%. De asemenea, medicamentul a redus cu aproape o treime riscul de internare pentru insuficiență cardiacă.

Insuficienţa cardiacă apare atunci când muşchiul inimii devine incapabil să pompeze sânge atât de eficient pe cât ar trebui şi poate provoca o serie de probleme grave de sănătate şi deces.

Din cei 64 de milioane de pacienţi cu insuficienţă cardiacă estimaţi la nivel global, aproximativ jumătate au o fracţie de ejecţie redusă, care este egală cu sau mai mică de 40%. Restul au o fracţie de ejecţie uşor redusă sau conservată.

Indiferent de fracţia de ejecţie scăzută sau ridicată, beneficiul dapagliflozin a fost consistent, a spus Pardeep Jhund, profesor de cardiologie la Universitatea din Glasgow, care a lucrat la analiză.

În ciuda multor tratamente disponibile pentru insuficienţă cardiacă, pacienţii continuă să aibă un prognostic prost, aşa că iniţierea terapiei în loc să aştepte testele pentru a determina fracţia de ejecţie este esenţială. Această analiză arată că nu este nevoie să aşteptaţi aceste rezultate, a spus profesorul Jhund.

Aceste ultime rezultate aduc în prim plan inhibitorii SGLT2 pentru terapia insuficienței cardiace, spun specialiștii.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.