Studiu: Vaccinul anti-HPV reduce cancerul de col uterin cu 87%, dar și formele precanceroase

Vaccinul anti-HPV reduce cazurile de cancer de col uterin cu aproape 90%, arată primele date ale unui studiu efectuat în lumea reală și publicat în revista The Lancet.

Cancer Research UK a descris descoperirile drept ”istorice” și a spus că a arătat că vaccinul salvează vieți, informează BBC.

Cercetătorii au spus că succesul a însemnat că cei care au fost vaccinați ar putea avea nevoie și de mult mai puține teste de frotiu cervical.

În Marea Britanie, fetele cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani primesc vaccinul în funcție de locul în care locuiesc. Vaccinul este oferit și băieților din 2019.

Studiul a analizat ce s-a întâmplat după ce vaccinul a fost introdus pentru fete în Anglia în 2008. Acele fete au în prezent 20 de ani.

Studiul a arătat o reducere atât a creșterilor precanceroase, cât și o reducere cu 87% a cancerului de col uterin.

”Impactul a fost uriaș”, a spus profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King’s College din Londra.

Reducerile au fost mai puțin dramatice atunci când adolescenții mai mari au fost imunizați ca parte a unei campanii de recuperare. Acest lucru este pus pe seama faptului că mai puțini adolescenți din această categorie de vârstă au acceptat vaccinul  și, în mod ideal, serul trebuie administrat înainte ca persoanele să devină active sexual.

În general, studiul estimează că programul HPV a prevenit aproximativ 450 de cancere și 17.200 de precancere, potrivit sursei citate.

Profesorul Sasieni spune că este ”doar vârful icebergului”, deoarece cei vaccinați sunt încă tineri pentru a se îmbolnăvi de cancer, așa că cifrele vor crește doar cu timpul.

În acest moment, femeile sunt invitate pentru un test de frotiu la fiecare trei până la cinci ani pentru a depista cancerul de col uterin. Însă profesorul Sasieni este de părere că trebuie să fie o regândire după aceste rezultate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.