Studiu: Vizionarea unui film la cinema are aceleași efecte asupra inimii ca un exercițiu fizic ușor

Vizionarea unui film la cinema ar avea aceleași efecte asupra inimii ca exercițiile fizice ușoare. Cel puțin aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători de la University College London care a făcut studiu pe 77 de persoane.

Corpul reacționează și este stimulat pe măsură ce creierul este concentrat la film. O ieșire la film ar putea stimula concentrarea și memoria, prin concentrarea pe un singur lucru mai mult timp, în loc de folosirea mai multor dispozitive, cum ar fi smartphone-urile, tabletele și televizorul, cum se întâmplă când filmul este vizionat acasă.

 

Datele studiului

 

Oamenii de știință au folosit senzori pentru a măsura ritmul cardiac al unui număr de 51 de persoane care au urmărit un film fantasy. Datele au fost comparate cu cele strânse de la alți 26 de oameni care au petrecut același timp citind.

Testul a scos la iveală că, la cinema, oamenii au petrecut aproximativ 45 de minute în care inima a avut o frecvență cuprinsă între 40 și 80% din cea maximă.

La vârsta medie de 30 de ani, pulsul în timpul exercițiile fizice ușoare ar trebui să fie între 95 și 160 de bătăi pe minut, potrivit cardiologilor. Un puls normal în repaus este cuprins între 60 și 100 bpm. Același efect ar putea fi obținut și prin exerciții cardiovasculare ușoare cum ar fi mersul rapid sau grădinăritul, au afirmat oamenii de știință.

Experimentul a demonstrat că inimile oamenilor care urmăreau filmul păreau, de asemenea, să se sincronizeze și să bată la unison, ceea ce ar putea crea un sentiment de solidaritate, a adăugat echipa care a făcut studiul.

Profesorul de neuroștiință Dr. Joseph Devlin a declarat că: „Experiențele culturale, cum ar fi să mergem la cinema, oferă posibilități creierului nostru să dedice atenția nedivizată pentru perioade de timp susținute. (…) Într-o lume în care este din ce în ce mai dificil să ne îndepărtăm de dispozitivele pe care le folosim, acest nivel de concentrare susținută este bun pentru noi.”, a mai spus profesorul de neuroștiință.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.