SUA suspendă intrarea persoanelor venite din Europa, UE reacționează

Preşedintele american Donald Trump a anunţat suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani. Trump şi-a exprimat regretul că Uniunea Europeană nu a luat ”măsurile de precauţie”.Măsura vizează limitarea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus, dar partenerii europeni reacționează și transmit că nu sunt de acord cu decizia luată la Washington.

”Am decis să trecem la acţiuni ferme, dar necesare pentru a proteja sănătatea şi bunăstarea tuturor americanilor”, a anunţat Trump în timpul unui discurs oficial rostit din Biroul Oval al Casei Albe, scrie Agerpres.

Măsura, care va intra în vigoare vineri la miezul nopţii, ora Washingtonului (sâmbătă ora 04:00 GMT), va viza orice persoană care a fost în interiorul spaţiului Schengen (din care fac parte 26 de ţări europene între care se aplică libertatea de mişcare) în interval de 14 zile înaintea încercării de a intra pe teritoriul SUA.

Restricţiile includ, de asemenea, excepţii importante pentru anumite persoane ce deţin viză de intrare în SUA şi pentru numeroase persoane cu o legătură familială cu un cetăţean sau rezident american.

Bilanţul epidemiei în SUA a ajuns miercuri la 37 de decese, dintre care 29 în statul Washington (nord-vestul SUA), în timp ce numărul cazurilor confirmate de infecţie cu noul coronavirus a depăşit 1.300.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat le-a recomandat cetăţenilor americani să-şi reconsidere planurile de călătorie peste hotare din cauza ”impactului global al COVID-19”.

În ceea ce-l priveşte, Departamentul Apărării a anunţat că impune, începând cu 13 martie, o interdicţie de călătorie pentru 60 de zile pentru americani, pentru civilii angajaţi la Pentagon şi membrii familiilor lor care călătoresc dinspre sau către ţări incluse în nivelul 3 conform clasificării Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor al SUA. În această categorie sunt incluse ţări precum China, Iran, Italia şi Coreea de Sud.

Uniunea Europeană a denunţat joi decizia luată unilateral de SUA de a impune o interdicţie de intrare persoanelor care au călătorit recent în Europa şi a subliniat că actuala criză cauzată de noul coronavirus este una globală şi soluţionarea sa presupune cooperare.

”Coronavirusul este o criză globală, nu limitată la vreun continent şi necesită cooperare mai degrabă decât acţiune unilaterală. Uniunea Europeană dezaprobă faptul că decizia SUA de a impune o interdicţie de călătorie a fost luată în mod unilateral şi fără consultare. Uniunea Europeană adoptă măsuri ferme pentru a limita răspândirea virusului”, menţionează preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, într-o declaraţie comună postată pe website-urile celor două instituţii.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.