Subiectul zilei: sănătatea mintală a copilului și adolescentului

Jumătate din bolile mintale debutează înaintea vârstei de 14 ani, dar cele mai multe cazuri rămân nediagnosticate și netratate. Acesta este motivul pentru care, anul acesta, Ziua mondială a sănătății mintale are ca temă centrală tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este una din principalele cauze de boală și de dizabilitate la adolescenți, în vreme ce suicidul este a doua cea mai frecventă cauză de deces la grupa de vârstă 15–29 ani și a treia cea mai frecventă la grupa de vârstă 15–19 ani. În plus, abuzul de alcool și consumul de droguri la adolescenți constituie probleme reale în multe țări ale lumii, putând duce la comportamente riscante. Nu trebuie neglijate nici tulburările de alimentație.

Există deja dovezi care demonstrează că promovarea sănătății mintale a adolescenților și protejarea acesteia ar avea beneficii nu doar pentru sănătatea adolescenților, ci și pentru economie și pentru societate în ansamblul ei. Tinerii sănătoși contribuie semnificativ la forța de muncă, în familie și în comunitate.

Prevenția bolilor mintale la adolescenți începe prin conștientizarea semnelor și simptomelor precoce. Apoi, părinții și profesorii pot ajuta tinerii să dobândească acea abilitate care le-ar permite să facă față provocărilor întâlnite deopotrivă acasă sau la școală.

De Ziua mondială a sănătății mintale, Ro Health Review vă propune o serie de articole tematice, realizate împreună cu reputați specialiști din domeniu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.