Substanțele dăunătoare din măștile de protecție: Ce afecțiuni dau și cum protejăm pielea feței

Cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, medic specialist dermatovenerologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”,  semnalează că există oameni care acuză diverse probleme la nivelul feței după purtarea unei măști.

“Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură). Persoanele cu leziuni acneice pot observa o înrăutățire a bolii. Există persoane care afirmă că au o alergie la măștile de protecție”, a explicat medic dr. Georgescu Mihaela.

Pe de altă parte, același medic susține că dermatita acută de contact la măștile chirurgicale este foarte rar raportată, iar majoritatea persoanelor care sunt alergice la componentele măștilor au un teren alergic cunoscut, respectiv știu că au alergii.

Ce substanțe conțin măștile de protecție

Medic specialist a arătat că printre substanțele raportate drept cauza unei dermatite de contact, conținute se măștile de protecție se numără substanțe ca thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi), dibromodicyanobutan (C6H6Br2N) (bromină, larg folosită în diverse ramuri ale industriei), cocospropylenediamin-guanidinium-diacetat (folosit la dezinfecția instrumentarului și aparatelor medicale, cum ar fi masca folosită în anestezie) sau formaldehidă (prezentă în componentele unui lot de măști N95).

În aceste condiții, același medic specialist vine cu câteva sfaturi, respectiv excluderea machiajului, inclusiv a balsamului de buze sau rujul, fără consumarea gumei de mestecat, pentru că mentolul poate dăuna.

Un alt sfat este acela de a spăla fața înainte și după purtarea măștii și aplicarea unei creme hidratantă adaptată tipului de ten.

Totodată, același medic recomandă evitarea oricărui mediu umed, cu aburi.

Medicul specialist dermatovenerologie a spus că în cazul personalului medical, chiar dinaintea pandemiei actuale, s-au raportat numeroase reacții adverse ale purtării unei măști chirurgicale.

“Între 2002 și 2004 (pandemia SARS) datorită măștilor N95 numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial (=mâncărime), exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută”, a spus medicul.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.