Suceava: Tabără cu distracție și educație pentru copiii și tinerii cu diabet zaharat tip 1 la Pojorâta

A doua ediție a taberei „Zahăr, fete și băieți” a luat startul, luni, în Pojorâta, Suceava. Astfel, 21 de tineri cu diabet zaharat tip 1 explorează, timp de șase zile, în perioada 31 iulie – 5 august, „o colecție de bucurii și provocări: aventuri cu teniși plini de apă, foc de tabară, povești, brânzoaice calde pudrate bogat cu zahăr, jocuri, distracție în piscină, toate acestea în conditii de siguranță cu ajutorul echipei medicale”.

”Programul taberei are toate ingredientele potrivite pentru ca participanții să-și creeze amintiri, experiențe bogate în distracții variate și cunoștințele necesare unei navigării pline de încredere zi după zi și noapte de noapte în viața cu diabet. Echipa completă care îi însoțește este formată din medici, asistenți medicali, nutriționist și psiholog. Ce facem anul acesta? În primul rând, veselie, distracție și voie bună: tiroliană, Aqua Park, atelier de gătit, rafting, plimbare cu telescaunul spre cea mai neașteptată destinație din vară, treasure hunt și bătăi cu apă”, anunță organizatorii.

Conform sursei citate, echipa medicală, ”fără halate, în bocanci și haine de cățărat”, le va fi alături participanților zi și noapte în monitorizarea glicemiei, pregătită cu toate răspunsurile și soluțiile pe care le vor împărtăși cu tinerii pentru a-i învăța, ”cu răbdare și blândețe, tot ce e bine să știe pentru a-și câștiga independența și firescul în relația cu diabetul”.

”Cu unii dintre copii ne vedem pentru al treilea an în tabără, pe alții îi descoperim pentru prima dată, și încă suntem zi de zi surprinși de reziliența și curajul cu care înfruntă obstacole care, poate, nouă ni s-ar fi părut greu de depășit la vârsta lor. Obiectivul nostru este ca aceste obstacole să fie percepute ca provocări ușor de depășit atunci când ai noțiunile potrivite și adaptate ție. Un alt scop al taberei „Zahăr, fete și băieți” este acela de a schimba imaginea vieții cu diabet zaharat tip 1 în rândul tinerilor și în același timp de a încuraja incluziunea acestora în comunități, școli, grupuri, evenimente. Dreptul la copilărie este garantat și nu poate fi îngrădit de nimeni și nimic, indiferent de prejudecăți, background, educație sau alte „scuze” pe care refuzăm să le mai enumerăm sau acceptăm. Ne documentăm, învățăm, nu ne oprim din împrietenitul cu tehnologia și noile tratamente care transformă diabetul zaharat tip 1 într-un membru al familiei dintr-un vecin ostil cu care nu ne place să ne întâlnim”, a declarat inițiatorul proiectului, dr. Delia Reurean-Pintilei, medic primar în diabet, nutriție, boli metabolice.

Tabăra „Zahăr, fete și băieți” este organizată de ACES- Asociația pentru consiliere și educație în sănătate și Centrul Medical Consultmed din Iași.

Pe pagina de Facebook a asociației (facebook.com/aceshealth.ro) vor fi publicate update-uri și din tabăra din acest an.

”Copii, tineri, părinți, bunici, sunt invitați în online pentru a se documenta și pentru a se deschide și ei experiențelor de care cei 21 de temerari de la 6 și până la 18 ani se vor bucura în toate cele 6 zile de aventură”, au mai transmis organizatorii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.