Summit ONU pentru alinierea planurilor împotriva TB

Liderii mondiali s-au întâlnit săptămâna trecută, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a discuta despre asigurarea planului de îngrijire pentru cele 40 de milioane de pacienți cu tuberculoză (TB) până în anul 2022, dar și despre oferirea tratamentului preventiv pentru 30 de milioane de persoane. Tema întâlnirii a fost alinierea la țintele de a reduce incidența TB cu 80% și mortalitatea TB cu 90% până în 2030. Fiecare țară trebuie să facă tot posibilul pentru îndeplinirea acestor planuri și să mențină parteneriatele în privința TB cu celelalte țări. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va oferi tot suportul necesar acestor țări pentru lupta împotriva tuberculozei.

În 2017, tuberculoza a omorât 1,6 milioane de persoane, din care 300.000 cu coinfecție HIV, și a îmbolnăvit 10 milioane de persoane, fiind cea mai mortală boală infecțioasă. Pentru implementarea planurilor, vor fi alocate 13 miliarde de dolari anual până în 2022, iar dezvoltarea cercetării în domeniul tuberculozei va fi susținută cu 2 miliarde de dolari pe an. Lupta împotriva TB va fi orientată și asupra formelor rezistente ale bolii, precum și asupra înlăturării stigmei sociale asupra celor bolnavi.

Succesul este foarte aproape, spune Maria Fernanda Espinosa Garcés, președinta sesiunii curente a Adunării Generale ONU. Utilitatea și eficacitatea unui plan comun de dezvoltare sustenabilă trebuie în continuare demonstrate, iar fiecare țară trebuie să-și ia angajamentul de a asigura acces universal la îngrijiri medicale persoanelor cu tuberculoză, o finanțare corectă a sistemelor de sănătate și o dezvoltare a sectoarelor de cercetare și inovare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.